latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:39 | Autor: TANЈUG

Mladićeva odbrana traži nastavak dokaznog postupka

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od sudskog vijeća da ponovo razmotri svoju odluku o okončanju dokaznog postupka odbrane, ili da mu pak dozvoli da uloži žalbu na tu odluku.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

U podnesku Mladićeve odbrane ističe se da sudsko vijeće nije donijelo jasnu i obrazloženu odluku zbog čega je zauzelo drastičan i neprecedentan stav da se okonča predstavljanje dokaza odbrane, iako odbrana ima još svjedoka i raspoloživih sati za izvođenje dokaza.

Mladićevi branioci takođe u podnesku navode da sudsko vijeće još nije odlučilo o njihovm zahtjevu da veće ponovo razmotri svoju odluku, ili odbrani dozvoli dozvoli žalbu na tu odluku kojom je vijeće u julu odbilo niz Mladićevih zahtjeva koji se tiču zahtjeva za pravičnim suđenjem i zaštitom pretpostavke nevinosti.

Sudsko vijeće sa sudojim Alfonskom Orijem okončalo je dokazni postupak odbrane Ratka Mladića 16. avgusta ove godine iako su se branioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicu svjedoka.

Ukoliko se dokazni postupak okonča na ovome, do kraja suđenja Mladiću ostaje da tužioci i branioci ulože završne podneske i održe završne riječi, a kada će se to dogoditi, sudije će saopštiti naknadno.

Bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.