latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:02 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Dom zdravlja Bijeljina: Preventivni pregledi u MZ (VIDEO)

Dom zdravlja Bijeljina nastavlja se praksa organizovanja preventivnih pregleda u mjesnim zajednicama gdje još nema ambulanti porodične medicine.
Bijeljina - besplatni pregledi - Foto: RTRS
Bijeljina - besplatni preglediFoto: RTRS

Danas su ljekari ove zdravstvene ustanove bili u Trnjacima gdje su pacijentima urađeni osnovni medicinski i stomatološki pregled.

U narednom periodu očekuje se i otvaranje ambulante porodične medicine te će na taj način biti obezbijeđena zdravstvena zaštita u ovom mjestu.

Stanovnici Trnjaka do najbliže ambulante porodične medicine odlaze u susjedne Dvorove, ili u Bijeljinu koja je udaljena 10 kilometara. Dolazak moobilnih medicinskih timova mnogo znači stanovnicima ovog sela, posebno starijim osobama.

- Vjerujte da je narod oduševljen ovom akcijom. Ovako bi trebalo raditi dok ambulanta ne počne raditi, a nadamo se i mamografu, kaže Rada Đorđić.

I Mira Dujković iz ovog mjesta kaže da ovakvi pregledi znače puno i raduje se što ne mora ići u Dvorove.

Mobilni timovi Doma zdravlja svake godine obilaze mjesta koja nemaju ambulante porodične medicine. Rade se osnovni opšti zdravsteni i stomatološki pregledi, mjerenje krvnog pritiska i laboratorijska analiza.

Iz Doma zdravlja nadaju se da će uskoro biti otvorena i sektorska ambulanta. Zgrada je završena, nabavljena je i oprema.

- Od opštine ne možemo da dobijemo upotrebnu dozvolu. Vjerujem da će se narednih dana i nedjelja i taj problem riješiti i da će se iz zdravstva izbaciti politika tako da će ovo biti posljednji put da dolazimo u Trnjake da radimo preglede a da to nije u novoizgrađenoj ambulanti porodične medicine, optmista je Zlatko Maksimović, direktor Doma zdravlja Bijeljina. 

- Ima dosta starijih ljudi koji možda nemaju prevoz i moraju nekoga moliti da ih odveze. Tako da će ovo dobro doći i njima, ali i nama mlađima, ističe Vlajko Kalbić, predsjednik MZ Trnjaci.

U narednom periodu u Trnjacima, ali i u ostalim mjestima u Semberiji, Dom zdravlja će omogućiti i besplatne mamografske preglede.