latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:23 ⇒ 15:29 | Autor: SRNA

Đokić: PIK da pomogne u razvoju, a ne da podiže tenzije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da bi Savjet za sprovođenje mira u BiH mogao da bude od velike pomoći kada bi razmatrao način kako da pomogne razvoju BiH i dovođenju novih investicija, umjesto što sada pokušava da dramatizuje pitanje referednuma o Danu Republike.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

- PIK bi mogao biti od ogromne koristi i pomoći kada bi svi ambasadori jednog dana kao temu razmatrali kako da putem svojih država pomognu da se u BiH donese više kapitala, kako da se ostvare nove investicije, da imamo više radnih mjesta, veći i ubrzani ekonomski rast, umjest što reaguje u situacijama kako bi dramatizovali neko pitanje, kao što sad pokušavaju dramatizovati pitanje izlaska na referendum o Danu Republik - rekao je Đokić.

On kaže da se u Sarajevu uz pomoć "sarajevske čaršije i sećija i nekih ljudi iz međunarodne zajednice pravi drama od tog događaja koji će biti 25. septembra".

- Oni treba da shvate da mi ovdje nemamo nikakav skriveni scenario djelovanja koji bi uslijedio poslije toga. Nakon odluke građana na referendumu, Narodna skupština Srpske će razmatrati to pitanje ili u kontekstu donošenja novog zakona ili promjene postojećeg Zakona o praznicima, čime će biti realizovana odluka Ustavnog suda BiH - rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, to što se nekome ne dopada da odluka Ustavnog suda BiH bude sprovedena na ovaj način - to je njegov problem.

Đokić smatra da je pokušaj gušenja volje građana u jednoj zemlji katastrofalan sa aspekta gušenja demokratskih prava i standarda.

- Bilo bi jako važno da ambasadori koji su članovi PIK-a djeluju u pravcu davanja umirujućeg tona i da ne potpiruju vatru. Volja naroda koji je noseći konstituent Republike Srpske treba da se poštuje kao što poštujemo volju svakog drugog naroda - rekao je Đokić.