latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:46 ⇒ 15:46 | Autor: RTRS

"Veterani Republike Srpske": Referendum mora biti održan

Udruženje građana "Veterani Republike Srpske" pozvalo je danas na održavanje referenduma o Danu Republike 25. septembra.
Veterani Republike Srpske - Foto: RTRS
Veterani Republike SrpskeFoto: RTRS

"Veterani Republike Srpske" su pozvali predsjednika Republike Srpske, predstavnik srpskih političkih stranaka kao i sve učesnike sutrašnjeg sastanka u Beogradu, da ne odustanu od referenduma 25. septembra, jer bi, kako kažu, odustajanje značilo kukavičko prihvatanje nametnute volje i želje Bakira Izetbegovića da Islamsku deklaraciju svog oca Alije sprovede u djelo pravnim nasiljem.

Ističu da referendum mora biti održan, te da će Dan Republike Srpske slaviti bez obzira na Odluku Ustavnog suda BiH, čak iako referenduma ne bude.

"Svoje slave i rođendane mi želimo javno da slavimo jer ni mi nikome ne ospravamo da slavi svoje slave, sprovodi svoje običaje i voli Republiku koju doživljava kao svoju", navedeno je u saopštenju ovog udruženja.

"Veterani" su saopštili da im, uz potpuno uvažavanje dejtonskog određenja slobode kretanja i međunarodnog javnog prava na slobodu mišljenja i govora, ne smeta današnja posjeta ratnih veterana tzv. Armije BiH i njihov sastanak u Banjaluci sa potpredsjednikom Republike Srpske Ramizom Salkićem.

"U skladu sa istim principima ne vidimo nijedan razlog da se srpskom narodu, a samim tim i nama ratnim veteranima osporava pravo da se izjasnimo o želji Bakira Izetbegovića i njegovih istomišljenika da se ukine rođendan Republike Srpske. Čak i nama koji smo imali dovoljno ludosti da se sa puškom u ruci borimo po šumama i čukama, je potpuno jasno da su zahtjev Bakira Izetbegovića i Odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske samo uvod u njeno ukidanje. To ne možemo niti smijemo dozvoliti", navedeno je u saopštenju.

"Veterani" navode da je "alternativa neizlasku ne Referendum koji je raspisala Narodna Skupština Republike Srpske pristanak na novo poturčavanje" i da "srpski narod to mora da zna".