latinica  ћирилица
03/09/2016 |  16:56 ⇒ 04/09/2016 | 07:49 | Autor: RTRS

Cilj akcije "Vruća kasna jesen – rana zima" destabilizacija Srpske i Srbije (VIDEO)

U medijima se posljednjih dana pojavila informacija da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH pokrenula akciju “Vruća kasna jesen – rana zima”, a cilj je destabilizacija Republike Srpske i Srbije. Vrh OBA-e nema komentar, a iz Ministarstva bezbjednosti BiH poručuju da je riječ o izmišljenom dokumentu, čiji je cilj, kako kažu, podizanje prašine pred izbore. Ipak, pojedini stručnjaci tvrde da akcija itekako postoji.
OBA - Foto: RTRS
OBAFoto: RTRS

 “OBA sve više izmiče nadzoru i kontroli”, “planira incidente” u Srpskoj i Srbiji, prisluškuje i prati najviše srpske političare – samo su neke od informacija koje se, kako prenose mediji, nalaze u dokumentu koji je došao čak i do srpske Bezbjednosno-informativne agencije. Dokument je, kako nam je potvrdio, vidio i Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić.

"Mislim da je to izmišljen dokument i da ga je neko plasirao da bi se ovdje podigle tenzije ovdje i stvorio osjećaj straha i nepovjerenja među ljudima. Kad pogledam taj dokument, jasno je da to nije radila nikakva služba", kaže Mektić.

BIA je sve dobila na uvid, kaže Mektić, ali ne želi da otkrije šta se trenutno radi u vezi sa tim. Direktor OBA-e, Osman Mehmedagić, u telefonskom razgovoru je poručio da nema komentar, ali smatra da je riječ o medijskim spekulacijama. Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević, smatra da je Mehmedagić itekako umiješan u aktivnosti o kojima se šuška.

"Ono što je vidljivo kada je riječ o Mehmedagiću jeste da je on instrument drugih službi, instument Turske OA, ali je instrument i zapadnih službi. Zato je ova operacija “vrelina”, koja podrazumijeva djelovanje u kasnoj jeseni i ranoj zimi, kada ima kulminaciju, antidejtonska aktivnost", ističe Galijašević.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da ima informaciju da akcija postoji.

"Ono što tu akciju čini još tragičnijom jeste da, osim bosanskohercegovačkih muslimana povezanih sa Bakirom Izetbegovićem, u njoj učestvuju i srpski predstavnici, kadrovi pojedinih stranaka koje su na vlasti u Sarajevu. Tragično je, jer su se našli i Srbi koji u tom poduhvatu učestvuju protiv svog naroda", kaže Anđelković.

Prikupljanje informacija, prisluškivanje i praćenje predstavnika institucija Srbije i Srpske, kako su prenijeli mediji, trebalo bi da dovede do agresivnih akcija i nasilja, a sve kao reakcija na najvljeni referendum u Srpskoj.