latinica  ћирилица
05/09/2016 |  19:23 ⇒ 21:53 | Autor: B92

Na korak do nove terapije za Kronovu bolest i artritis

Nakon ulaska biosimilara na pozitivnu listu u junu, FZO Srbije je raspisao tender za nabavku biološke terapije, u koju spadaju i biosimilari.
Tablete - Foto: flickr.com
TableteFoto: flickr.com

Na ovaj način, osim što država u širu primjenu uvodi najsavremeniju terapiju za liječenje Kronove bolesti i reumatoidnog artritisa, očekuje se i ostvarenje uštede za nove pacijente.

U Srbiji se biosimilari trenutno koriste samo na VMA, gdje se njima liječe vojni osiguranici oboljeli od zapaljenjskih bolesti crijeva. Nakon otvaranja tendera, 14. septembra, veći broj oboljelih od ovih bolesti, ali i oboljeli od reumatoidnog artritisa, ankilizirajućeg spondilitisa i psorijaznog artritisa, prvi put će dobiti terapiju.

Procjenjuje se da u Srbiji od zapaljenskih bolesti crijeva, kojima pripada i Kronova bolest, boluje od sedam do 10.000 ljudi, dok čak 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artitisa.

Biosimilari su nova vrsta lijekova koja se u svjetu uveliko koristi u više od 20 zemalja u posljednjih deset godina. Po svojstvima su veoma slični originalnim, biološkim lijekovima, dok su u prosjeku jeftiniji za 30 odsto, a u pojedinim evropskim zemljama čak i do 50 odsto od biološkog lijeka, što automatski omogućava liječenje dvaput većeg broja oboljelih.