latinica  ћирилица
06/09/2016 |  20:43 ⇒ 20:56 | Autor: Agencije

Kukuruz prija srcu, reguliše nivo šećera

Prijatnog ukusa, bogat vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i vodom, kukuruz je s razlogom jedna od najomiljenijih namirnica, posebno u ljetnjim mjesecima
Kukuruz (foto: www.foodnetwork.com ) -
Kukuruz (foto: www.foodnetwork.com )

Prijatnog ukusa, bogat vitaminima i mineralima, biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i vodom, kukuruz je s razlogom jedna od najomiljenijih namirnica, posebno u ljetnjim mjesecima.

rna kukuruza prava su riznica vitamina B grupe, C i E, kao i polizasićenih masnih kiselina koje regulišu nivo holesterola, blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem i istovremeno pospješuju rad organa za varenje.

Osim toga, sadrže i skrob, proteine, šećer, askorbinsku kiselinu, kao i kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Redovno konzumiranje ove namirnice reguliše nivo šećera u krvi, blagotvorno djeluje na funkcionisanje nervnog sistema, usporava starenje, pomaže u slučaju nesanice i depresije.

I u narodnoj medicini kukuruz zauzima važno mjesto, a preporučuje se u slučaju bolesti jetre i žučne kese jer pospješuje eliminisanje štetnih materija iz organizma. Ljekovita je i kukuruzna svila, jer obiluje fosfornom kiselinom, vitaminom K, taninom i enzimima. Čajevi od kukuruzne svile pospješuju izbacivanje pijeska iz bubrega.