latinica  ћирилица
07/09/2016 |  19:16 ⇒ 22:39 | Autor: RTRS

Јapanski kardiolog prenosi znanje kolegama u UKC Srpske (VIDEO)

Banjalučkim kardiolozima svoje znanje i iskustvo naredna tri dana prenijeće jedan od vodećih svjetskih stručnjaka japanski kardiolog Sunao Nakamura.
Јapanski kardiolog prenosi znanje kolegama u UKC Srpske - Foto: RTRS
Јapanski kardiolog prenosi znanje kolegama u UKC SrpskeFoto: RTRS

Profesor Nakamura je vodeći japanski stručnjak za najkompleksnije kardiološke intervencije. U Srbiji je uradio osam intervencija kod bolesnika sa hroničnim začepljenjem arterija, koje najbolji kardiolozi u Srbiji nisu mogli da urade. Sada će svoje znanje da prenosi na ljekare iz Republike Srpske.

- Ovdje sam došao zbog prijateljskih odnosa sa doktorom Lazarevićem koji je boravio u Јapanu. Želja mi je da pojačamo odnose između Republike Srpske i Јapana u medicini i nadam se da ćemo i ubuduće dobro sarađivati - istakao je profesor Nakamura.

Banjalučki kardiolog Aleksandar Lazarević boravio je tri mjeseca u Јapanu gdje je, kaže, stekao neprocjenjivo iskustvo.

- Odnos prema pacijentu je savršen, bez ličnih interesa, samo u korist pacijenta. Koriste vrhunsku opremu, imaju znanje i vladaju dobri međuljudski odnosi kakve do sada nigdje nismo vidjeli - ipresije su banjalučkog kardiologa.

Јapanski stručnjak donio je i neophodan medicinski materijal za potrebe pacijenata u Srpskoj.

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić pojasnio je da su to materijali za interventnu kardiologiju, namijenjeni pacijentima.

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić ponosan je, kako je istakao, na zalaganje doktora Lazarevića i smatra da je to jedini i pravi put kako osigurati budućnost u ovoj struci.

Јapanski kardiolog sutra će u UKC Republike Srpske zajedno sa timom interventnih kardiologa Centra uraditi tri procedure otvaranja hronično začepljenih arterija.