latinica  ћирилица
07/09/2016 |  19:20 | Autor: Blic

Direktor u Fejsbuku: Gladujem 15 sati dnevno i to mi je promijenilo život

Den Zigmond, direktor analitike u Fejsbuku, jedan je od poklonika dijete gladovanja, čiji sljedbenici ne jedu u dugim vremenskim periodima - od 14 sati pa do čak nekoliko dana. "Mnoge moje kolege jedu na poslu ili na brzaka. Teško je kontrolisati šta jedete ovih dana. Ali jedna stvar koju svako od nas može da kontroliše jeste vrijeme", rekao je Zigmond za Biznis insajder.

Kada je radio za mladu firmu "Hampton Creek", naišao je na istraživanje Salk instituta za biološke studije, čiji je zaključak da je kada nešto jedete podjednako važno kao i šta jedete. Miševi koji su jeli samo tokom nekoliko sati dnevno, bili su mršaviji od onih koji su jeli tokom cijelog dana.

Zigmond, koji je radio u Majkrosoftu, Guglu i Јutjubu, nešto slično je već probao dok je živio u budističkom hramu na Tajlandu nekoliko godina ranije. Odlučio je da to uradi ponovo.

"Veoma brzo sam počeo da jedem samo tokom devet sati dnevno. Odmah sam se osjetio mnogo bolje i smršao više od osam kila za manje od godinu dana", kaže ovaj otac i budista.

On jede samo između devet ujutru i šest popodne i tvrdi da je najgore što možete da uradite svom tijelu - da jedete u bilo koje vrijeme. Tvrdi i da nikada nije gladan pred spavanje, kao i da se ne sjeća kada je posljednji put imao "napad prejedanja".

On nije jedini direktor u Silicijumskoj dolini koji pribjegava gladovanju kao načinu da sebi produži život, poveća fokus na poslu, kao i produktivnost. Klub biohakera San Franciska okuplja njemu slične, koji svake srijede doručkuju i tako prekidaju gladovanje, dok dijele savjete o tome kako najbolje izvesti ovu dijetu.

Ipak, istraživanja o gladovanju kao načinu da poboljšate stanje organizma su oprečna. Uglavnom nisu rađena na ljudima i primatima, već na voćnim mušicama i pacovima. Časopis ""Sajentifik Amerikan" piše da kod ljudi koji gladuju postoji rizik od napada gladi i kompenzatornog prejedanja. Јedno od posljednjih istraživanja na primatima koji su gladovali je pokazalo i da se njima životni vijek uopšte nije produžio.