latinica  ћирилица
08/09/2016 |  08:13 ⇒ 08:40 | Autor: RTRS

Alergija - bolest modernog doba! (VIDEO)

Broj Evropljana koji se bore sa alergijom na polen ambrozije mogao bi da bude udvostručen do 2050. godine. Prema procjenama u nedavno objavljenoj medicinskoj studiji u ovo doba godine čak 33 miliona ljudi u Evropi ima slične simptome, a taj broj bi mogao da dosegne cifru od čak 77 miliona za nekoliko decenija.
Ambrozija - Foto: RTRS
AmbrozijaFoto: RTRS

Kašljanje, kihanje, curenje iz nosa...svrbe vas oči i uši? Ako imate navedene simptome, velika je vjerovatnoća da ste alergični na ambroziju. Sa svim ovim neugodnostima, Vladimir Zrnić bori se gotovo cijeli život.

- Ako provodim čitav period dana vani i ako se taj polen lijepi po tijelu, postoje reakcije - curenje iz nosa, crvenilo, oticanje, ponekad i slabije gušenje. Potrebno je pridržavati preventivnih mjera - kaže on.

Koje su to preventivne mjere, Vladimir dobro zna. Otkako polen ambrozije lebdi svuda, svaki izlazak napolje znači pranje kose, mijenjanje garderobe i naravno korišćenje lijekova za alergiju. Uz sve ove mjere prevencije, kaže, alergiju je moguće držati pod kontrolom.

- Glavni sastojak lijeka koji koristim je loratadin. Pored toga, koristim i inhalacije, jer nekad sam lijek nije dovoljan. Ako je velika koncentracija polena u zraku, tad je potrebno da radim inhalacije. Kupujem neka esencijalna ulja - eukaliptusa ili neke slične, jače biljke kojima se inhaliram dva do tri puta dnevno - kaže Vladimir.

Ambrozija je, u posljednje vrijeme, jedan od najučestalijih alergena. Najopasnija je od sredine avgusta do sredine septembra, iako polena ove biljke, u značajnoj koncentraciji, ima i početkom oktobra.

- Iz iskustva znam da svaka druga osoba, jednom u životu, ima neku alergijsku pojavu. Činjenica je da ambrozija postaje jedan od najčešćih alergena u našim krajevima što nije čudno, jer kažu da je ono što je štakor među životinjama, ambrozija je među korovima, da je najagresivnija i najjača - ističe pedijatar-pulmolog Branislav Lolić.

O koliko agresivnoj biljci je riječ govori podatak da se polenova zrna ove biljke mogu prenositi na udaljenost do 300 kilometara, a sjeme u tlu može opstati čak 10 godina. Najbolji način za izbjegavanje ambrozije, kažu ljekari, je promjena mjesta boravka. Za one koji to nisu u mogućnosti, praćenje "polenskog semafora" je od velike važnosti.

- Ukoliko su već imali ranije tegobe, onda znaju da treba da počnu, odnosno da su već trebali, a ako nisu, neka što prije počnu sa primjenom ovih profilaktičkih lijekova koji se uzimaju prije pojave simptoma, kao što je kreatotifen, kao što su inhalatorni kortikosteroidi i homoglikat. Ukoliko su zakasnili, neka onda uzmu lijekove, tablete ili sirupe antihistaminika - kaže dr Lolić.

Ipak, pratiti "polenski semafor" mogu samo stanovnici Banjaluke. Svi ostali mogu da se oslone isključivo na sopstveno iskustvo kada je o ambroziji riječ, jer za takva ispitivanja ostali gradovi niti imaju novca niti ptorebnu opremu.

Prema podacima Poljoprivredenog instituta Republike Srpske, ovih dana kategorija ambrozije na "polenskom semaforu" je u crvenom. To znači opasnost od alergijskih reakcija čak i po zdrave ljude. Učestalost alergijskih poremećaja, proteklih decenija je u porastu. Sa njom raste i potrošnja lijekova koji alergiju drže pod kontrolom.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, od 2009. godine prodaja lijekova za alergije stalno raste.

- Evidentan je porast potrošnje ovih lijekova. U 2009. godini potrošnja je iznosila tri miliona KM, porasla je gotovo za milion. Sada je ta potrošnja u finansijskom iznosu oko četiri miliona KM, za sve grupe lijekova koji se koriste u terapiji alergija - kaže Tatjana Ponorac iz ove Agencije.

Bez obzira na to koliko dugo žive sa alergijom i koliko o njoj znaju, pacijenti ne bi trebalo ove lijekove da uzimaju "na svoju ruku".

- Neki od lijekova su i na listama Fonda zdravstvenog osiguranja. Ima dovoljno lijekova i kada se, u saradnji sa doktorom primjenjuju, onda to sve ide dobro. Molim pacijente da izbjegavaju, kao osnovni način liječenja, samomedikaciju na osnovu onog "komšinici je pomoglo" i "meni je pomoglo prošle godine". Neka se, ipak, uvijek konsultuju sa svojim doktorom - naglašava dr Lolić.

Kada je sezona polena visoka, ne savjetuje se izlazak u prirodu, naročito ne na mjesta gdje ambrozija nije pokošena. Prskanje, čupanje i košenje ambrozije sprovodi se do kraja septembra, do kada ova biljka cvjeta.

Ognjen Đuka, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Bijeljina, kaže da su za neuklanjanje ambrozije propisane kazne od 1000 do 2000 KM za pravna lica, za odgovorna lica u pravnom licu od 200 do 300 KM, te za fizička lica od 150 do 200 KM.

Zbog vjetra koji raznosi polen, ambrozija se prenosi i na lokacije na kojima je ranije nije bilo, a to su, uglavnom, zapuštene parcele, njive i travnjaci, kao i neizgrađeno građevinsko zemljište. Na ulicama, trgovima i parkovima ove korovske biljke, uglavnom, nema jer se redovno uništava.

- Imamo veoma mali broj prijava kada je u pitanju postojanje ambrozije na javnim površinama i to vrlo lako rješavamo na način da imamo komunikaciju na tako visokom nivou, da čak i telefonskim pozivom izvršimo košenje ambrozije na tim površinama - kaže Diko Simić, načelnik Komunalne policije u Bijeljini.

Alergijske bolesti svrstavaju se u bolesti modernog doba. U svijetu postoji trend njihovog stalnog porasta, naročito u razvijenim zemljama Zapada. Statistike kažu da svaki treći stanovnik Evrope ima neku vrstu alergije, a pretpostavlja se da će do 2020. godine svaka druga osoba patiti od ove bolesti.