latinica  ћирилица
08/09/2016 |  19:00 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Јapanski kardiolog sa timom UKC izveo tri intervencije (VIDEO)

Јapanski kardiolog Sunao Nakamura danas je bio dio tima ljekara Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske koji je uspješno obavio intervencije na tri pacijenta.
Јapanski kardiolog sa timom UKC Srpske - Foto: RTRS
Јapanski kardiolog sa timom UKC SrpskeFoto: RTRS

 Zbog čuda koja pravi, kolege, ali i pacijenti, nazivaju ga bogom interventne kardiologije.

Ovo je prva posjeta Banjaluci, ali ne i posljednja – poručio je ljekar svjetskog glasa. 

Drugog dana posjete, doktor Nakamura je svojim banjalučkim kolegama pokazao kako radi, praktično rješavajući problem začepljenja arterija kod tri pacijenta.

- Danas sam radio na slučajevima okluzije koronarnih arterija i uspješno su izvedeni. Nakon toga smo razmijenili mišljenja o rezultatima izvedenih procedura - rekao je japanski kardiolog.

Kardiolog Aleksandar Lazarević izrazio je žaljenje što i kolege iz FBiH nisu prisutvovali ovim intervencijama koje je uradio doktor Nakamura, jer bi, kako kaže, imali šta da vide i nauče.

- Uprkos nedostatku adekvatnog materijala, doktor Nakamura je,zahvaljujući svom znanju uspio da završi ove procedure - istakao je Lazarević.

Koliko je doktor Nakamura genijalan u svom poslu, potvrđuje na svakom slučaju, jer uspješnost njegovih intervencija je 100 odsto.

Saša Lončar, šef Odjeljenja interventne kardiologije UKC RS, objasnio je da je jedna pacijentkinja imala infarkt prije 12 godina, te da je bilo potrebno intervenisati na začepljenoj arteriji poslije tako dugog perioda.

Tehnologijom posljednje generacije koje je donio japanski stručnjak, uskoro bi ovakve intervencije i kod nas mogle postati rutinske.

Načelnica Klinike za kardiologiju UKC, Tamara Kovačević Preradović, istakla je da je cilj ove posjete da se ljekari UKC edukuju da izvode ovakve intervencije, a ne samo da to rade gostujući stručnjaci.

Zahvaljujući kardiologu Lazareviću, njegov japanski kolega je na svojoj mapi ucrtao i Banjaluku, obećavajući da će već sljedeći put doći sa kolegama iz Јapana.