latinica  ћирилица
09/09/2016 |  16:43 ⇒ 16:50 | Autor: Agencije

Naučnici preuveličali da meduze preuzimaju okeane!?

Posljednju deceniju redovni izvještaj o brojnosti meduza koje "napadaju" sve više plaža, postali su uobičajeni.
 - Foto: AFP
Foto: AFP

Naučnici čaktvrde da se populacija ovih želatinstih organizama znatno povećala. Međutim, zbog nedavnih otkrića sada je došlo do zabune u naučnom svijetu.

Studije koje predviđaju prevlast meduza nude gotovo alarmantne naslove poput: "Šta treba da znate o nadolazećoj meduza apokalipsi?" ili "Meduze preuzimaju okean, upozorenje".

Svakako da postoje lokalne "eksplozije" populacije meduza, međutim da one preuzimaju okean i da nas čeka "meduza apokalipsa" je ipak pretjerano.

Populacija meduza je i u padu i u porastu posljednju deceniju. U nekim oblastima, populacija vodenih stvorenja, koja se kreću uglavnom u većim grupama, se zaista dramatično povećala.

Marina Sanz Martin sa Mediteranskog instituta iz Španije i njene kolege su istražile kako su naučnici došli do činjenice da meduze preuzimaju okean, pa su otkrili da mnogi izvori nisu relevantni.

Otkrili su da je pogrešno više od pola publikacija.

- Naučnici su pod pritiskom. Moraju da objavljuju radove, da pronalaze sponzore i određena količina radova se očekuje od njih na godišnjem niovu - kaže Martin.

Јedno od rješenja za naučnike je da prije nego što neki rad navedu kao izvor koji treba da potkrijepi njihovo istraživanje, prvo provjere sve detalje, i da se potrude da ne budu pogrešno protumačeni.

Grešake koje su pronađene u izvještaju o meduzama, opet ne ukazuju da njihova populacija nije u rastu, već da postojeći dokazi za porast ne mogu da se uzmu tek tako zdravo za gotovo.