latinica  ћирилица
09/09/2016 |  19:48 | Autor: Agencije

Koliko uzeti slatkog dnevno?

Nutricionisti upozoravaju da pretjerano konzumiranje slatkiša ili namirnica koje ga sadrže može da bude veoma opasno. Pa koliko onda smijemo da "zasladimo dan", a da ne ugrozimo zdravlje?
Slatko - Foto: RTRS
SlatkoFoto: RTRS

Šećer - glavno "pogonsko" gorivo za rad moždanih ćelija, ujedno je važan izvor energije i ne treba ga se odreći. Ali nutricionisti upozoravaju da pretjerano konzumiranje slatkiša ili namirnica koje ga sadrže može da bude veoma opasno.

Kolike su dozvoljene  količine:

* Šećer se u organizmu odmah troši, a ukoliko se unese u prevelikoj dozi, pankreas počinje da proizvodi insulin kako bi smanjio nivo šećera u krvi. Taj mehanizam, međutim, stimuliše apetit i dovodi do toga da unosimo nove količine šećera i kalorija. I to nije jedini problem. Kada unosimo previše šećera, jetra počinje da proizvodi masti i holesterol!

* Glukozu sadržanu u šećeru mozak koristi kao "pogonsko gorivo". A pošto mozak ne može da pravi zalihe, da bi se izbjegao pad koncentracije, treba mu redovno dodavati novu količinu goriva.

* Ne pretjerujte ni sa hljebom i tjesteninama, jer i oni sadrže šećere. Ako dnevno konzumirate porciju tjestenina i 2-3 kriške hljeba, nema problema. Ali ako prekoračite ovu dozu, onda obavezno smanjite količinu šećera kojim zaslađujete kafu, slatkiše i voća bogatog šećerom. Јedino tako uspjećete da sačuvate liniju.