latinica  ћирилица
12/09/2016 |  15:38 | Autor: RTS

Tjestenina žene čini mršavijim?

Sofija Loren, jedna od najljepših žena koja se pojavila na velikom platnu, mnogo puta je rekla da su za njenu figuru najzaslužnije špagete. Sada i istraživanja pokazuju da "ozloglašena" testenina pomaže ženama da održe vitku liniju.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

U studiji objavljenoj u stručnom časopisu Nature's Nutrition and Diabetes Journal, naučnici italijanskog instituta IRCCS (Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed) u gradu Pociliju otkrili su rezultate do kojih su došli ispitujući uticaj tjestenine na opšte zdravstveno stanje.

Pasta je dio tipične mediteranske ishrane bogate, između ostalog, maslinovim uljem, orašastim plodovima, voćem, povrćem, dok su riba i piletina zastupljene umjereno, a najmanje mliječni proizvodi, crveno meso i mesni proizvodi i slatkiši.

Više studija pokazalo je da ovaj način ishrane ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. Međutim, ovo je prvo istraživanje u kojem je u fokusu bila pasta i njen uticaj na tejlesnu težinu.

Budući da je i Italiju počela da zahvata moda proteinske dijete, to jest ishrane sa vrlo malo ugljenih hidrata, stručnjaci instituta IRCCS ponadali su se da će možda naći zdravstveni razlog da tjestenina ne bude izbačena iz tanjira.

U ispitivanju je učestvovalo gotovo 14 i po hiljada osoba starosti između 35 i 79 godina iz regiona Molize, dok su pripadnici kontrolne grupe (9.319 učesnika) izabrani iz svih krajeva Italije. Svi učesnici su rođeni u Italiji i prije istraživanja nisu bili na specijalnom režimu ishrane.

Porcije tjestenine bile su isključivo od 60 grama. Tokom tri godine, istraživači su pratili navike u ishrani pripadnika obje grupe nasumice odabranih radnih dana ili vikendom, ali ne i tokom velikih praznika. Praćena je tjelesna težina, visina, obim struka i kukova.

Nakon analize rezultata, stručni tim je došao do zapanjujućeg zaključka: "Kao tradicionalna komponenta tradicionalne mediteranske dijete, tjestenina je negativno asocirana sa indeksom tjelesne težine (BMI), obimom struka i odnosom obima struka i kukova".

To što je tjestenina u "negativnoj vezi" sa navedenim parametrima znači da što više jedemo takva jela to BMI više opada, to jest uži nam je struk i linija vitkija, objašnjavaju autori studije.

Naravno, veoma važno je ne pretjerivati, to jest konzumirati porcije koje sadrže oko 60 grama tjestenine.