latinica  ћирилица
15/09/2016 |  16:22 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

U Srpskoj sve više dobrovoljnih davalaca krvi (VIDEO)

U Republici Srpskoj iz godine u godinu sve je više dobrovoljnih davalaca krvi.
Krv - Foto: RTRS
KrvFoto: RTRS

Posebno je važno da se pruži veća podrška radu njihovih udruženja ali i da se poboljša njihov materijalni status, poručeno je danas na sastanku ministra zdravlja, Dragana Bogdanića i višestrukih davalaca.

Pero Vejinović do sada je krv darovao 124 puta. Smatra da davaoci krvi zaslužuju bolji položaj u društvu.

- Trebalo bi da se nama koji smo više od 100 puta dali krv, a koji nismo zaposleni, obezbijedi neki vid socijalnog osiguranja - kaže Vejinović.

Muškarci godišnje mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. Trenutno stanje zaliha krvi u bolnicama širom Srpske je zadovoljavajuće.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske Gordana Guzijan je navela je da se u avgustu radilo sa smanjenim zalihama krvi, što se popravilo u ovom mjesecu kada su organizovane vanredne akcije doborovoljnog davanja.

- Trenutno su zalihe u svim službama zadovoljavajuće. Uključile su se razne organizacije, aktivi a kreću i srednje škole. Dakle, situacija će biti znatno bolja - rekla je Guzijanova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da treba raditi na tome da se dodatno poboljša status višestrukih dobrovoljnih davalaca krvi.

Višestruki davaoci su zdrave osobe koje dožive duboku starost. Često s negodovanjem prihvataju činjenicu da u 65. godini moraju prekinuti davanje krvi.