latinica  ћирилица
15/09/2016 |  18:49 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Trebinje: Selo Orovac dobija vodu (VIDEO)

U krševitim hercegovačkim predjelima svaka kap vode je dragocjena. Znaju to dobro mještani sela Orovac, kod Trebinja, koje bi uskoro prvi put trebalo da dobije moderan vodovod.
Selo Orovac - Foto: RTRS
Selo OrovacFoto: RTRS

Gradnju vodovoda finansiraju mještani vlastitim sredstvima, Grad Trebinje je donirao 12 hiljada KM, a radove izvodi mehanizacija Hidroelektrana na Trebišnjici.

Voda, put i struja tri su osnovna preduslova za opstanak i normalan život. Orovac odavno ima struju i asfaltni put, ali se trinaest domaćinstava vodom snabdijeva isključivo iz čatrnja. Nakon što su mještani utvrdili da bi na ovoj lokaciji moglo biti podzemne vode u količini dovoljnoj za selo, Hidroelektrane na Trebišnjici ustupile su mehanizacuiju i voda je zaista nađena na dubini od 78 metara. Počelo se sa gradnjom vodovoda.

- Poravnali smo put, počelo se sa kopanjem bazena i narednih dana bi sve trebalo da bude gotovo - kaže mještanin Blagoje Grubač.

Gradnja vodovoda zahtijeva mnogo i rada i novca. Zato je svaka pomoć više nego dobrodošla.

- Uradili smo pristupni put, osnovne građevinske radove i dalje ćemo pomagati u skladu sa zakonskim mogućnostima - kaže Gordan Mišeljić, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici.

Pamte mještani Orovca kada je u selu bilo 250 stanovnika. Sada je ovdje stalno nastanjeno 13 kuća. Sigurni su da će sa izgradnjom vodovoda i selo ponovo zaživjeti.

Radovi će biti intenzivirani. Slijedi gradnja cjevovoda, pa bi na Orovcu uskoro prvi put mogla da poteče voda iz slavina, a stare čatrnje da budu zaboravljene.