latinica  ћирилица
16/09/2016 |  07:39 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Dodik i Nikolić na obilježavanju 100 godine Bitke na Kajmakčalanu (VIDEO/FOTO)

Predsjednici, Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić, prisustvovali su obilježavanju 100 godina od Bitke na Kajmakčalanu, u kojoj je stradalo pet hiljada srpskih vojnika.
Godišnjica bitke na Kajmakčalanu - Foto: Screenshot
Godišnjica bitke na KajmakčalanuFoto: Screenshot

Predsjednici Srpske i Srbije položili su vijence, a Nikolić je poručio da "na straži stoje srpski vojnici koje nikada nismo zaboravili".

Nikolić je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu, kazao da se danas izgrađuju dobro odnosi sa svim zemljama svijeta i da se sa Kajmakčlana šalje poruka da je sloboda naša trajna težnja.

"Pobjedama se ponosimo, žrtve prinesene na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali - nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje", istakao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama svijeta.

"Ova kota na planini Nidže, poprište slave i stradanja, nije uspjela da spriječi srpsku vojsku da posebno motivisana nezadrživo krene u prodor i oslobodi svoju otadžbinu", rekao je Nikolić.

Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao cjeline, autonomiju i dostojanstvo.

On je istakao da je Kajmakčalanska bitka koja se nedjeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koju je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svjetskom ratu.

Kazao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da završena srpskom pobjedom sa veoma visokom cijenom.

Tomislav Nikolić (Foto: Screenshot )

Nikolić i Dodik su, povodom obilježavanja stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu, položili vijence i na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju, na kojem je sahranjen 1.321 srpski vojnik iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Bitolj: Dodik položio vijenac (Foto: Tanjug)

Cvijeće na spomen kosturnicu na groblju položili su i ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kao i ambasadori država saveznica iz Prvog svjetskog rata u Makedoniji i predstavnici Udruženja Srba iz Makedonije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Ohridu sa predstavnicima Srba u Makedoniji Ivanom Stoiljkovićem i Draganom Nedeljkovićem. Dodik, Stoiljković i Nedeljković razgovarali su o položaju Srba u Makedoniji, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u region.

Predsjednici Srpske i Srbije juče su položili vijence i odali počast stradalim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu. Dodik je rekao da mu je čast da odajući pomen srpskim ratnicima pokaže da srpski narod predstavlja jedinstven nacionalni korpus jer je i u tadašnjoj srpskoj vojsci bilo mnogo Srba s prostora današnje Republike Srpske i BiH.

Predsjednik Srpske je čuvaru Srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću uručio Orden časti sa srebrnim zracima zbog očuvanja kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda, kao i u učvršćivanju prijateljskih odnosa Republike Srpske i Grčke.