latinica  ћирилица
17/09/2016 |  08:51 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Bijeljina: Besplatni preventivni pregledi u Dvorovima

Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina organizovala je danas besplatne preventivne preglede u naselju Dvorovi s ciljem ranog otkrivanja i prevencije kardiovaskularnih bolesti.
Bijeljina: besplatni preventivni pregledi - Foto: SRNA
Bijeljina: besplatni preventivni preglediFoto: SRNA

Direktor Bolnice Siniša Maksimović rekao je da su ovakve akcije značajne i za ukazivanje na faktore rizika jer su kardiovaskularna i maligna oboljenja vodeći uzroci smrti na ovim prostorima.

- Bijeljinska bolnica ima dobro organizovanu kardiovaskularnu i posebno kardiološku službu koja je značajno osnažena radom angio-sale u kojoj je za dvije godine zbrinuto 1.200 pacijenata iz regije, ali i cijele Republike Srpske i urađeno 1.400 procedura - ocijenio je Maksimović.

On je rekao da je to ogroman i dobar rezultat i da Bolnica u Bijeljini obezbjeđuje pacijentima vrhunsku zdravstvenu zaštitu.

- Preventivno djelovanje nije prioritet bolnica nego domova zdravlja, ali uključili smo se u akciju zajedno sa kolegama iz Doma zdravlja Bijeljina koji to intenzivno i često rade, da pomognemo da se zravstveni sistem u gradu podigne na što viši nivo - zaključio je Maksimović.

Štand za preventivne preglede otvoren je od 9.00 do 14.00 časova, a za prvih sat vremena pregledano je 30 pacijenata.

Pregledi obuhvata mjerenje šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska, kao i snimanje rada srca po procjeni ljekara.

Akcija je organizovana na poziv mještana Dvorova, što je mjesna zajednica u Bijeljini sa 9.000 stanovnika.