latinica  ћирилица
19/09/2016 |  17:08 | Autor: SRNA

Ministarstvo za ekologiju: Uznemiravanje javnosti paušalnim ocjenama

Najnovija cirkuska predstava u izvođenju Centra za životnu sredinu povodom puštanja u rad Termoelektrane "Stanari" imala je za cilj da paušalnim, pseudonaučnim ocjenama uznemire javnost i, po ko zna koji put, omalovaže napore Republike Srpske da stvori bolje životne uslove svojim građanima, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
Stanari - Foto: RTRS
StanariFoto: RTRS

Iz ovog ministarstva ističu da "ovi stručnjaci opšte prakse" pokušavaju, srećom bez uspjeha, da se nametnu kao eksperti za zdravstvo, održivi razvoj, ekologiju, klimatske promjene, pa čak se "razumiju" i koliko bi radnika trebalo da radi u rudnicima i termolektranama.

"Sva njihova navodna stručnost kada je riječ o Termoelektrani `Stanari`, pala je u vodu potvrdom Sekretarijata Energetske zajednice da su Ekološkom dozvolom koja je izdata za ovu termoelektranu propisane granične vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EU o industrijskim emisijama, koje su strože od graničnih vrijednosti emisija propisanih Direktivom 2001/80/EZ o emisijama iz velikih ložišta, koje su, prema mišljenju Sekretarijata Energetske zajednice, trebale biti primijenjene za Termoelektranu `Stanari`", navode iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu naglašavaju da Centar za životnu sredinu osporava studije uticaja na životnu sredinu tvrdeći da su "naručene i plaćene od strane onih kojima je primarni interes zarada".

"Za razliku od njihovih `stručnjaka`, čija imena najčešće ne objavljuju, kao ni sredstva kojim njihova istraživanja finansiraju, iza Studija uticaja na životnu sredinu za Termoelektranu `Stanari`, osim domaćih licenciranih kuća, stoje renomirane kompanije `Mot Mekdonald` iz Engleske i firma `Dapolonia` iz Italije koje posjeduju sve licence i sertifikate EU i koje su uradile nebrojeno slične studije u članicama EU", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti treba ponoviti da su na zahtjev EFT Grupe, koja je investitor ovog elektroenergetskog postrojenja, propisani i ispoštovani stroži uslovi za zaštitu vazduha, a to dokazuju i mjerenja koja su izvršena tokom probnog rada Termoelektrane "Stanari".

"Mjerenja emisija iz dimnjaka Termoelektrane "Stanari" u julu su izvršili Јavna naučnoistraživačka ustanova `Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske`, kao ovlaštena institucija, i `EKONERG` - Institut za energetiku i zaštitu životne sredine Zagreb, kao akreditovana laboratorija u skladu sa standardom ISO 17025 od strane Hrvatke akreditacione agencije", naveli su u resornom ministarstvu Srpske.

Prema njihovim navodima, rezultati pokazuju da su izmjerene vrijednosti daleko ispod graničnih vrijednosti propisanih ekološkom dozvolom, a samim tim i u skladu sa Direktivom o industrijskim emisijama koja i nije obavezujuća za Termoelektranu `Stanari`.

"Vlada Republike Srpske je srećna što će u Rudniku i termoelektrani biti posla za 900 radnika, što je investitor primijenio tehnologiju koja je jedinstvena u širem okruženju i koja garantuje da će uticaji na životnu sredinu biti minimalni", rečeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Iz ovog ministarstva dodaju da je znatan broj mjera za ublažavanje uticaja direktno ugrađen u tehnologiju koja se koristi u elektrani.

Instalacija i upotreba gorionika sa niskim sadržajem azotnog oksida će osigurati da emisija azotnog oksida bude u skladu sa direktivom EU, a da će skupljanje prašine iz dimnih gasova biti vršeno savremenim fabričkim filterom čija je efikasnost 99,99 odsto.

U Termoelektrani će se koristiti suvi sistem hlađenja, što je prvi takav slučaj u regionu, čime se izbjegava ispuštanje zagrijane vode u lokalne vodotokove, dok će ispuštanje dimnih gasova unutar vazdušnog tornja minimizirati koncentraciju zagađivača vazduha.

Sve preostale zagađujuće materije kao što su pepeo, produkti odsumporavanja, otpadne vode iz Termoelektrane "Stanari" miješaju se i odlažu u posebno pripremljenim dijelovima rudnika "Stanari", odnosno u jedinu regionalnu sanitarnu deponiju za pepeo.

"Smatramo da je cijela kampanja protiv puštanja u rad Termoelektrane `Stanari` inspirisana djelovanjem Centra za životnu sredinu koji konstantno neistinama, nepotpunim informacijama ili dezinformacijama obmanjuje javnost", ističu iz Ministarstva za prostono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

U Ministarstvu dodaju da krajnje morbidni "maloprodajni fiskalni račun za smrt" koji je Centar za životnu sredinu u cirkuskoj predstavi "uručio" predsjedniku Vlade Republike Srpske je vrhunac licemjerja i krajnje neprimjeren pokušaj uznemiravanja javnosti.

"Centar za životnu sredinu, očigledno, ovakvim predstavama mora opravdati sredstva koja dobijaju iz nepoznatih izvora. Sad su se okomili na postrojenja koja koriste fosilna goriva, preferirajući korištenje obnovljivih izvora energije, a svaki pokušaj izgradnje hidroenergetskih objekata, takođe, isprate nekom cirkuskom predstavom", navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i dodaju da sve incijative koje je Centar za životnu sredinu pokrenuo pred međunarodnim institucijama, a protiv investicija u Republici Srpskoj - jednostavno su pale u vodu.