latinica  ћирилица
20/09/2016 |  08:42 ⇒ 08:44 | Autor: vecernjenovosti

Perite ruke duže od 15 sekundi

Trebalo bi imati u vidu da za uklanjanje bakterija sa ruku nisu potrebni antibakterijski sapuni, pišu Večernje novosti.
Pranje ruku - Foto: ilustracija
Pranje rukuFoto: ilustracija

Iako je odavno poznato da je pranje ruku osnova i prevencija dobrog zdravlja, nedavna istraživanja su pokazala da je mali broj onih koji znaju da peru ruke na pravilan način.

Naime, istraživači sa Univerziteta Mičigen posmatrali su pranje ruku u jednom javnom toaletu. Od skoro četiri hiljade ljudi koji su obuhvaćeni ovim posmatranjem, svega pet odsto je pralo ruke na pravilan način. To znači da su dovoljno nasapunali, zatim trljali ruke i zglobove da bi se uklonile bakterije. Čak deset odsto, od kojih većinom muškarci, nisu oprali ruke poslije upotrebe toaleta, dok je trideset procenata onih koji su samo "provukli" ruke kroz vodu. Najveći je broj onih koji su prali ruke sapunom i vodom, ali kraće od 15 sekundi.

Slična studija sprovedena je i u Francuskoj. Ona je pokazala da sedam od 10 Francuza ne pere ruke poslije javnog prevoza i brisanja nosa, dok četiri od 10 ne pere ruke prije pripremanja hrane.

Ipak, trebalo bi imati u vidu da za uklanjanje bakterija sa ruku nisu potrebni antibakterijski sapuni. Јer, supstanca triklosan koja je glavni antiseptični sastojak antibakterijskih sapuna narušava crevnu floru. Ovo je naročito značajno za one koji su već narušenog zdravlja, pa im disbalans prirodno nastanjenih mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu pogoršava stanje primarne bolesti, a naročito dijabetičarima, kardiovaskularnim pacijentima i onima koji pate od artritisa.