latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:41 | Autor: TANЈUG

Novi sporazum o tri oblasti na istoku Ukrajine

Predstavnici Ukrajine i proruskih snaga dogovorili su se danas da povuku vojnike i oružje iz tri oblasti na istoku Ukrajine u nastojanju da ojačaju krhki mirovni sporazum.
Ukrajina (Foto: aviavlad) -
Ukrajina (Foto: aviavlad)

Sporazum potpisan u Minsku, odnosi se na tri specifične oblasti, kao i da će ga nadgledati posmatrači OEBS, rekla je portparolka bivšeg predsjednika Leonida Kučme koji predstavlja Ukrajinu u Kontakt-grupi Darka Olifer, prenosi AP.

Kako je navela, sporazum su potpisali Kučma, predstavnik Rusije Boris Grizlov i izaslanik OEBS Martin Sajdik, predstavnici proruskih snaga u grupi rekli su da će ga poštovati lideri regiona Donjecka i Luganska.

Sajdik je novinarima rekao da će biti formirana zona bezbjednosti u tri oblasti: Zolotoje, Petrovskoje i Luganskaja, prenosi TAS S i dodaje da će tekst sporazuma biti objelodanjen kasnije tokom dana.

U sukobu na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.600 ljudi, podaci su Ujedinjenih nacija.

U februaru 2015. godine postignut je Minski sporazum koji je okončao borbe većih razmjera, ali su manji sukobi sporadično nastavili.

Današnji sporazum uslijedio je nakon prošlonedjeljne posjete njemačkog i francuskog ministra spoljnih poslova Ukrajini koji su pokušali da ožive krhki mirovni sporazum, a potpisnici se nadaju da će doprinijeti deeskalaciji situacije duž linije kontakta.