latinica  ћирилица
21/09/2016 |  21:49 | Autor: Agencije

Rusi započeli pripreme za izgradnju baze na Mjesecu

Ruski plan za osvajanje Mjeseca konačno zaživljava.
Mjesec (izvor: news.com.au) -
Mjesec (izvor: news.com.au)

Agencija Roskosmos započela je niz eksperimenata simuliranja uslova u kojima bi trebalo da se nađu prvi ruski kosmonauti na Mesecu.

To je priprema za pravljenje trajne stanice za 12 kosmonauta na Mjesečevoj površini 2030.

Istraživači koriste jedinstvenu platformu za simuliranje gravitacije na Mesecu, koju je napravila RSC Energija još početkom sedamdesetih godina.

Test će odrediti kako će se kosmonauti kretati Mjesečevom površinom i koristiti rover.

“Sprovodimo ove eksperimente, kako bismo vidjeli o čemu treba da vodimo računa“, kaže Aleksandar Poliškuk, zamjenik šefa projekta.

“Mjesec nije lako mjesto za kretanje u skafanderu i zahtijevaće posebnu opremu za transportovanje.“

Novi eksperiment simulacije približio je Rusiju na korak bliže formiranju trajne baze na Mesecu.

Rusija se nada da će lansirati sondu 2024. kako bi odabrala lokacije za kolonizaciju, a baze će biti korišćene za istraživanje i vađenje dragocenih minerala. Neki, međutim, sumnjaju da će baza biti upotrebljavana u vojne svrhe.

Prva misija neće imati više od četiri člana, a plan je da u jednom trenutku na Mjesecu živi i radi 10 do 12 osoba. Elektrana koja će im obezbeđivati energiju, kao i njihovo sklonište, biće smešteni ispod tla, kako bi kosmonauti bili zaštićeni od radijacije.

Rusija trenutno radi na raketi Angara i planira šest odvojenih lansiranja od kojih će svako podrazumijevati slanje po jednog modula za bazu. Njena izgradnja mogla bi da traje duže od 10 godina.