latinica  ћирилица
22/09/2016 |  08:33 ⇒ 08:51 | Autor: B92

Čudotvorna moć biljke koja štiti od bolesti

Reguliše mjesečni ciklus, zaustavlja krvarenja i djeluje kao diuretik. Sa upotrebom ne bi trebalo pretjerivati zbog sastojka diktamina, koji utiče na srce, pišu "Večernje novosti".
Čaj - Foto: ilustracija
ČajFoto: ilustracija

Izuzetno rijetka ljekovita biljka jasenak u srpskom vjerovanju ima mitska obilježja. Vjeruje se da su njome liječile vile, a ime je dobila zbog listova sličnih jasenovim. Luči eterično ulje koje u dodiru sa suvim vazduhom može da se zapali, pa se na jasenku noću često vide plamičci. Zbog ovog fenomena, u našem narodu je vladalo vjerovanje da ga koriste vile i bolesne su ostavljali da prenoće na mjestima gdje raste.

Ova biljka je nekada u izobilju cvjetala u okolini Beograda, Smedereva, Niša, a danas samo uporni mogu da je pronađu. Uspijeva na suvim i sunčanim mjestima, kamenjarima, čistinama i među žbunjem.

Јasenak je višegodišnja zeljasta biljka sa jakim valjkastim, horizontalnim korijenom, iz kojeg svake godine izbija jedan ili više novih izdanaka, visokih i do 1,5 metar, obrazujući okrugle krošnje. Listovi su jajoliki i neparni, a na vrhu izbijaju lijepi bijeli ili ružičasti cvjetovi. Ulje se nalazi u listovima i cvjetovima, kada se protrljaju među prstima, oslobađaju miris sličan limunu.

Za liječenje se uglavnom pripremaju kao čaj a dijelovi biljke se sakupljaju u različitim periodima godine, u proljeće lišće i korijen, u jesen korijen i plod kada sazri. Kada se korijen iskopa i dobro očisti, suši se u hladu. Deblji primjerci se uzdužno isjeku. Kod sakupljača ljekovitih dijelova jasenka može da se javi crvenilo na koži, bol i plikovi, pa bi trebalo biti oprezan.

Najvažniji ljekoviti sastojci jasenka su alkaloidi, gorke materije, antocijani i flavonski glikozidi. U većim količinama sadrži i fenolkarbonsku kiselinu, trigonelin, holin, saponine, šećer i materiju sličnu vosku.

U tradicionalnoj medicini preparati od "viline biljke" se koriste za regulisanje mjesečnog ciklusa, zaustavljanje krvarenja i kao diuretik. Preporučuju se za varenje, kod smanjenog lučenja želudačnih sokova. Ipak, sa upotrebom jasenka ne smije se pretjerivati zbog sastojka diktamina, koji može da štetno utiče na srce.

NARODNI RECEPTI

Čaj od korijena - Tri supene kašike sitno isjeckanog korijena se prelije sa 0,5 l kipuće vode i ostavi da odstoji sat vremena. Potom se procijedi i čaj se pije tri puta dnevno po jedna šolja. Ovaj napitak pročišćava krv, pospješuje izlučivanje urina i sluzi, znojenje, liječi groznicu i ublažava stomačne grčeve.

Za bubrege - Napravi se biljna mješavina od 10 g korijena jasenka, 10 g korijena matičnjaka i 70 g korijena odoljena. Zatim se jedna supena kašika mješavine prelije sa 2 dl kipuće vode, poklopi i ostavi da stoji 60 minuta. Potom se procijedi i pije. Nezaslađeni čaj se uzima prije jela, a zaslađeni nakon obroka, najbolje pred spavanje. Pomaže u liječenju bubrega, umiruje nervni sistem, djeluje kod neurastenije i nervoze.