latinica  ћирилица
24/09/2016 |  16:36 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Predsjednik Dodik posjetio Foču (VIDEO)

Izgradnja vodovoda i kanalizacije, mosta na Drini, zgrade Bogoslovskog fakulteta i studentskog doma, rekonstrukcija Univerzitetske bolnice Foča, samo su neka od višemilionskih ulaganjam koje opština Foča sprovodi uz podršku Vlade Republike Srpske.
Milorad Dodik u Foči - Foto: RTRS
Milorad Dodik u FočiFoto: RTRS

Medalju Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ dekan Darko Đogo uručio je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za podršku koju je dao da bi ova treća visokoškolska ustanova Srpske pravoslavne crkve dobila adekvatnu zgradu za rad. U ovo moderno opremljeno zdanje uloženo je tri miliona maraka, bez podrške instutucija Srpske neće ostati ni ostali projekti, istakao je Dodik.

"U uvjerenju da ćemo nastaviti da pomažemo Foči, a sa onim što radimo na rekonstrukciji mosta i sa nekim drugim planovima koje imamo, sigurni smo smo da smo obilježili proteklo vrijeme u ovom gradu", rekao je Dodik.

Uz podršku Vlade Srpske kroz razne razvojno-investicione programe u koje je najviše uložila Vlada, u Foči ističu da su uspjeli da ulože oko 30 miliona maraka. Za načelnika opštine Radisava Mašića to je i razlog što je budžetsko poslovanje stabilizovano.

"Nama je, zahvaljujući takvoj politici, ostalo više prostora da vratimo dugove koje smo zatekli i da finansiramo socijalne kategorije i sve ono što je budžetom planirano", dodao je Mašić.

U Univerzitetskoj bolnici Foča u toku je prva faza uvođenja energetske efikasnosti za šta je obezbijeđeno 2.900.000 maraka, dok će za drugu fazu biti izdvojeno 4.000.000 maraka.

Ova sredstva će praktično bolnicu učiniti novo mod 1958.godine nova vrata prozori grijanje a stiže i nova oprma sljedeći mjesec.

Više od sedam miliona maraka uloženo je u izgradnju i opremanje doma za smještaj studenata bogoslovskog i medicinskog fakulteta. Za sljedeću sedmicu najavljeno je useljenje.

U ovoj opštini zadovoljni su i kako se sprovodi izgradnja vodovoda i kanalizacije, u šta će u tri faze biti utrošeno dvadeset miliona maraka. 

Ove investicije su samo dio od onoga što planiramo da uložimo u Foču koja je prošlu godinu uspjela da završi sa suficitom u opštinskoj kasi i bez dugovanja – rečeno je u susretu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa rukovodstvom opštine Foča.