latinica  ћирилица
26/09/2016 |  08:43 ⇒ 09:39 | Autor: Agencije

Počeo 23. susret lutkara iz cijelog svijeta

Na subotičkoj sceni "Јadran" u nedjelju 25. septembra počeo je 23. Međunarodni festival pozorišta za djecu.
Međunarodni susret lutkara (foto:Promo) -
Međunarodni susret lutkara (foto:Promo)

U takmičarskom programu je 16 pozorišnih ostvarenja za djecu, a do 30. septembra za publiku je pripremljen prateći filmski program posvećen Petru Laloviću (1932-2015.), izložbe, radionice, promocije knjiga, nastupi na ulicama i trgovima.

Susret lutkara otvorio je Zoran Hristić, kompozitor, dobitnik nagrade “Mali princ“, koja će biti dodijeljena i Mimu Kutikiju, italijanskom pripovjedaču, glumcu i pozorišnom reditelju.

U programu otvaranja učestvuje Dječji crkveni hor “Sveti Roman Melod“ iz Subotice i Manasi Pandja Ragunandan koji će izvesti tradicionalni indijski ples.

Organizatori su najavili da će u toku Festivala biti izvedena fascinantna lutkarska opera “Princeza Tirando“, pozorišta “Arijel“ iz rumunskog grada Tirgu Mureša, zatim lutkarska predstava “Amakajaku, avantura u Amazonu“ iz Kolumbije, “Neutabanim stazama“ trupe iz Kanade koja koristi elemente pozorišta sjenki. Nastupiće i lutkari iz Santk Peterburga sa predstavom “Srebrno kopito“ i Ljubljanskog pozorišta lutaka sa predstavom “Patka, smrt i lala“.


 U žiriju su dr Andrijana Teodoresku, teatrolog iz Rumunije, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na FPU u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturološkinja i rediteljka iz Ukrajine. Njihovom odlukom Festival će dodijeliti Grand pri za najbolju predstavu u cjelini i nagrade za režiju, scenografiju, muziku, estetsko i tehnološko rješenje lutaka, glumačko – animatorsko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost.

Svi programi su besplatni za posjetioce, a zbog značajnog smanjenja budžeta manifestacije, sve pozorišne trupe same snose troškove puta i smještaja.