latinica  ћирилица
27/09/2016 |  08:25 | Autor: SRNA

Glasalo blizu 70 odsto Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na referendumu o Danu Srpske, ako se od ukupnog broja oduzmu Bošnjaci i Hrvati, glasalo 70 odsto Srba. Očekuje da će ukupni procenat izlaznosti na referendum od sadašnjih 55 odsto biti veći kada budu uvršteni i ostali podaci sa drugih strana.
Milorad Dodik glasao na Referendumu - Foto: RTRS
Milorad Dodik glasao na ReferendumuFoto: RTRS

- Zadovoljni smo sa ovih 55 odsto. Zašto ne bi bili kada je i Crna Gora imala kvotu od 55 odsto za nezavisnost? I niko joj to nije sporio - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je zadovoljan i zato što je referendum održan, što je sve prošlo bez ekscesa i niko nije imao problema, bilo da je glasao ili ne. "Ponosan sam da juče nijedan Bošnjak nije imao problema", rekao je Dodik gostujući sinoć na televiziji N1.

On je naglasio da je referendumom urađen ozbiljan i važan posao koji nije imao namjeru da omalovaži bilo koga.

- Sljedeći koraci nakon referenduma su da se vratimo u Parlament, sa saznanjem o rezultatima referenduma, poštujući volju naroda izraženu na referendumu, i da prilagodimo ono što je Ustavni sud BiH tražio - rekao je Dodik.

On je istakao da je formulaciju referendumskog pitanja prvi rekao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Dodik je naglasio da je ambasador Velike Britanije u BiH prije raspisivanja referenduma rekao da nema ništa problematično u održavanju referenduma, a da je kasnije, pod pritiskom u Sarajevu, promijenio taj stav.

Predsjednik Srpske je najavio da će, ukoliko bude potrebe za to, biti još referenduma, i kao primjer naveo eventualni referendum o ulasku BiH u NATO.

Komentarišući najave da će mu Zapad zamrznuti imovinu zbog održavanja referenduma, Dodik je poručio da je saglasan sa tim. Istakao je da nema imovinu u Rusiji, ali da ima u Srbiji i da vjeruje u Srbiju.

Govoreći o prijetnjama koje mu se upućuju zbog referenduma, pojasnio je da se one, ukoliko su mu upućene kao predsjedniku Republike Srpske, mogu tumačiti i kao prijetnje Srbima u Srpskoj.

Dodik je najavio da će, kada mu istekne ovaj predsjednički mandat, nastaviti i dalje da se bavi politikom i da namjerava da se kandiduje za neke druge funkcije, jer ne može više da se kandiduje za predsjednika Srpske.