latinica  ћирилица
27/09/2016 |  08:50 | Autor: TANЈUG

Paskaljevićev film "Zemlja bogova" otkupljen za čitav svijet

Nakon uspejšne svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, novi film Gorana Paskaljevića "Zemlja bogova", već poslije prve od pet projekcija u prepunoj bioskopskoj sali, otkupljen je za prikazivanje u cijelom svetu.
Film "Zemlja bogova" (Foto: K. Paskaljević) -
Film "Zemlja bogova" (Foto: K. Paskaljević)

Američki gigant jedan od četiri najveća globalna internet-servera Video on Demand (VOD) preuzeće prikazivanja filma u 146 zemalja putem kupovine na internetu, objasnio je Paskaljević.

- Ne pamtim da je za neki moj film bilo veće interesovanje distributera u svijetu, još od filma "Bure baruta" koji je bio, usuđujem se da kažem, veoma rijedak planetarni uspjeh jednog srpskog filma - primijetio je reditelj.

"Zemlja bogova" peti je Paskaljevićev film koji je prikazan na festivalu u Torontu i to u okviru prestižne programske cjeline Masters, u kojoj su se nalazila i nova ostvarenja Pedra Almodovara, Andžeja Vajde, Kim Ki-duka, Vima Vendersa, Kristijana Munđua, Karlosa Saure i drugih.

- Veoma sam ponosan zbog toga, pogotovu što nisam pravio ovaj film, a ni prethodne filmove za crveni tepih, niti sam sanjao o nagradama. Nema u "Zemlji bogova" svjetskih filmskih zvijezdi, niti posebnih specijalnih efekata. Filmska umjetnost, kako sam često govorio, nije sport koji donosi egzaktne rezultate - istakao je priznati reditelj.

"Zemlja bogova" je snimljena u potpunosti u Himalajima, na hindu jeziku, sa indijskom glumačkom ekipom predvođenom izvanrednim Viktorom Banerdžijem, a selektor festivala u Torontu Dimitri Eipides opisao ga je kao "iskreno i samouvjereno, nenametljivo i mudro", kao djelo umjetnika "koji nema potrebe da se bilo kome dokazuje, ali koji ima sve da ponudi".

- "Zemlja bogova" je jednostavan, ali emocijama bremenit film. Paskaljević u ovom djelu iznova i iznova svakodnevnicu oplemenjuje gracioznošću, što je jedno od najvećih dostignuća kojima teže filmski stvaraoci" -rekao je Eipides.

Paskaljević kaže da je reakcija publike u Torontu bila odlična. Na prijemu u njegovu čast, koju su organizovali Indusi u dijaspori, dobio je počasnu nagradu Kanadskog kulturnog udruženja indijske države Utarhand, što ga je posebno dirnulo.

Paskaljevićev rad na prvoj indijsko-srpskoj koprodukciji, koja je realizovana za samo pet nedjelja sa veoma skromnim budžetom, proistekao je iz prijateljstva sa Benardžijem sa kojim se upoznao  u Goi, najvećem filmskom festivalu u Indiji,  pošto su zajedno bili u žiriju, kojem je predsjedavao srpski reditelj.

Paskaljević ističe da je "Zemlja bogova" njegov najličniji film.

- Moj glavni junak se vraća u svoje rodno selo u Himalajima poslije 40 godina dobrovoljnog izgnanstva i suočava se sa sredinom koja se u međuvremenu nije mnogo promijenila, ostale su predrasude, njegovi bližnji nisu spremni da mu oproste grijehe iz prošlosti - kaže reditelj.

"Zemlja bogova" će srpsku premijeru imati na Festu ili će njegova producentska kuća Nova film organizovati nezavisno premijeru u Beogradu odmah poslije Nove godine.