latinica  ћирилица
27/09/2016 |  15:20 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Dodik: Spreman sam da dam izjavu Tužilaštvu BiH, ali ne u Sarajevu (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo sprovedenim referendumom o Danu Republike i ostvarenim rezultatom.
Pres konferencija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - Foto: RTRS
Pres konferencija predsjednika Republike Srpske Milorada DodikaFoto: RTRS

Zahvalio je svima koji su izašli na referendum, ali i onima koji nisu, te političkim liderima koji su manifestovali jedinstvo u realizaciji referenduma.

- Referendum je pokazao opravdanost i opredjeljenje ljudi u Republici Srpskoj, sama činjenica da je izašlo gotovo dvije trećine to potvrđuje - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je ovim potvrđena ogromna podrška građana za očuvanje 9. januara i da će on ostati upisan u zakonu Republike Srpske, onako kako su građani glasali.

Govoreći o pozivu na saslušanje u Tužilaštvo BiH, Dodik je rekao da je Tužilaštvo reagovalo po nalogu Bakira Izetebegovića, te da još nije dobio poziv za saslušanje.

- Želim da ponovim ono što sam i ranije rekao u vezi sa situacijom u Sudu i Tužilaštvu BiH. Oni su napravljeni mimo Ustava BiH, uz politički pritisak i politički volontarizam bošnjačkih političara i dijela međunarodne zajednice. Nigdje u Ustavu BiH nema odredbi o tome da postoji Sud i Tužilaštvo BiH, jedina odredba odnosi se na Ustavni sud koji je trebao do sada da se riješi stranih sudija - rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da će se odazvati na svaki poziv koji dođe iz Tužilaštva BiH, ali bilo gdje na prostoru Republike Srpske.

- Јa ću se odazvati, ali ne u Sarajevu, nego u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u Srpskoj. Spreman sam da dam izjavu, ali u ovom slučaju nema nikakve odgovornosti, ovo je pitanje volontarizma sarajevskih političara. Moja odgovornost u kao predsjednika Republike Srpske po Ustavu je jasno precizirana. Јa sam zadužen da predstavljam Republiku i odražavam njeno jedinstvo, a ono se manifestuje kroz funkcionisanje institucija sistema. Moja podrška institucijama sistema je bila nesumnjiva sve ovo vrijeme i ja ću nastaviti tako da radim- rekao je predsjednik Dodik.

Dodik je ponovio da je nalog za saslušanje izdat po nalogu Bakira Izetbegovića koji je neprimjerenim izjavama medijima "dao nalog svim ekstremističkim grupama da eliminišu predsjednika Srpske" i naglasio da zbog toga neće otići u federalno Sarajevo.

Rekao je da nije spreman da ugrozi vlastiti život, a Izetbegovićeve izjave su, kako je naveo, ustvari poziv svim muslimanskim grupama koje su se u ratu borile u BiH, da nastave svoje djelovanje. Najavio je da će njegov advokatski tim u toku dana razmotriti postoje li elementi za podnošenje tužbe protiv Izetbegovića.

Dodik je rekao da će kao predsjednik Republike Srpske tražiti od poslaničke grupe SNSD-a u NSRS da uputi Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o 1. martu kao Danu nezavisnosti BiH, iz istih razloga i sa istom argumentacijom kojom je ovaj sud osporio 9. januar. Podsjetio je da nijedan srpski predstavnik u institucijama BiH nije prisustvovao obilježavanju 1. marta koji u Republici Srpskoj nije proglašen praznikom.

Predsjednik Srpske je najavio je da će biti zatražena i ocjena ustavnosti svih odluka i akata koje je usvojio federalni parlament, konstituisan nakon izbora 2014. godine, jer do sada nije formiran Klub Srba u Domu naroda FBiH.