latinica  ћирилица
27/09/2016 |  15:45 | Autor: SRNA

Bevanda: Budžet usvojiti bez kašnjenja

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da očekuje da će resorno ministarstvo uputiti budžet institucija BiH za 2017. godinu početkom idućeg mjeseca u proceduru usvajanja i da će biti usvojen do kraja godine, bez kašnjenja.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

Bevanda je danas u Sarajevu informisao delegaciju MMF-a o preduzetima aktivnostima na nivou BiH kako bi bile ispunjene obaveze predviđene Pismom namjere u okviru prvog pregleda novog aranžmana koji je BiH zaključila s ovom finansijskom institucijom, posebno onima koje se odnose na pripremu i usvajanje budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da je Bevanda istakao da su završene konsultacije s budžetskim korisnicima, te da očekuje da će Ministarstvo finansija i trezora BiH u skladu sa zakonskim rokovima uputiti budžet početkom idućeg mjeseca u proceduru usvajanja.

"Uvjeren sam da ćemo budžet institucija BiH za narednu godinu usvojiti do kraja godine i da neće biti nikakvih kašnjenja, a poznato je da nisu planirana povećanja rashoda. Sigurno ćemo obezbijediti nesmetano funkcionisanje institucija BiH, posebno onih koje imaju značajnu ulogu u procesu evropskih integracija", rekao je Bevanda.

On je dodao da se ograničava zapošljavanje u institucijama BiH, te da je Savjet ministara BiH usvojio odluke o visini osnovice na platu i regres za iduću godine koje ostaju na istom nivou, što je planirano i Politikom plata za četvorogodišnji period.

Bevanda je naglasio da će biti nastavljeno sa uštedama koje su već postignute primjenom pravilnika o korištenju službenih vozila, telefona i reprezentacije, ali i smanjenja troškova zakupa prostora jer su već kupljene i useljene zgrade za veći broj za institucije BiH.

Misija MMF-a upoznata je i o aktivnostima preduzetim u procesu upravljanja javnim dugom jer je prvi put u BiH usvojena strategija koja se odnosi na ovu oblast, i to u saradnji sa entitetima.

Bevanda je obavijestio Misiju MMF-a da je set zakona koji se odnosi na carine u parlamentarnoj proceduri, te podsjetio da se ovim izmjenama predviđa namjensko izdvajanje prihoda od carina za izgradnju auto-puteva i puteva u BiH, te da je bilo određenih izmjena u odnosu na prijedlog zakonskih izmjena koje je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Sagovornici su se saglasili da u fokusu svih aktivnosti treba biti otvaranje prostora za investicije i ekonomski rast, a tome će doprinijeti reformski zakoni i druge mjere koje su predviđene i Reformskom agendom i Pismom namjere sa MMF-om, ali i saradnjom s drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

S obzirom na to da se novi program sa MMF-om razlikuje od doasadašnjih stendbaj-aranžmana, reforme će biti sveobuhvatne čemu će biti prilagođeni i rokovi njihovog provođenja, te će Misija MMF-a ponovo boraviti u BiH u novembru kako bi pripremili izvještaj za Odbor ove međunarodne finansijske institucije, navodi se u saopštenju.

Delegaciju MMF-a predvodio je šef Misije Nadem Ilahi, a u delegaciji je bio i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Frančesko Parodi.