latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:21 ⇒ 16:22 | Autor: Agencije

"Јeremićev prijedlog bi premostio jaz od Obame do Lavrova"

Prvi put u istoriji UN jedan kandidat za generalnog sekretara UN je predao jedinstvenu platformu za kampanju i to je Vuk Јeremić.
Vuk Јeremić - Foto: AFP
Vuk ЈeremićFoto: AFP

Kako navodi portal Nationalinterest.org, bivši srpski šef diplomatije je predao platformu pod nazivom “Јačanje UN u 21. vijeku“, koja sadrži 53 tačke.

Taj program je objavljen na zvaničnoj internet-prezentaciji Ujedinjenih nacija.

“Јeremićev prijedlog nudi korak naprijed za Ujedinjene nacije, kako bi premostile jaz nastao kroz govore ljudi poput Baraka Obame i Sergeja Lavrova. Јeremić nudi veliko refokusiranje Ujedinjenih nacija u neideološkog, tehnokratskog provajdera rješenja za probleme, pritom izbjegavajući potrebu da arbitrira između različitih viđenja međunarodnog političkog poretka. Rusija, Kina i SAD, kao i velike evropske sile mogu da izraze nesaglasje sa širom političkom slikom, ali svi oni vide negativne efekte klimatskih promjena, migracija, širenja pandemija... Mala prljava tajna u Vašingtonu je da dok političari žele da označe UN kao rasipničku, u mnogo situacija SAD zavise od UN. Јeremićevi prijedlozi žele da učine UN boljim u stvarnom djelovanju, u fiskalnoj kontroli, kao i namejru da se nađe dobar odgovor za one u SAD koji žele UN kao podršku moći u američkoj politici bezbjednosti. Vol strit džornal je nedavno zaključio da bi Јeremić bio najbolja opcija za reforme u UN“, navodi se u tekstu koji je potpisao Nikolas Gvosdev.

On dodaje da u srži Јeremićevih prijedloga vidi ambicioznu želju da se definiše šta kolektivna bezbjednost znači u 21. vijeku, kao i kakva je uloga UN kao kolektivne bezbjednosne organizacije, a ne samo embrioničke svjetske vlade.

“Da li ovu viziju članice Savjeta bezbednosti UN žele da podrže? Ako se u obzir uzmu nove podjele na sjever, zapad, istok i jug, sljedeći generalni sekretar UN će morati da pliva kroz sve te tokove. Ukoliko se to ne dogodi, paraliza sistema koja se manifestovala protekle nedjelje će nastaviti da pravi eroziju u naporima da se postignu globalna rješenja“, zaključio je Gvosdev.