latinica  ћирилица
27/09/2016 |  16:36 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Mektić: Procesuirati Izetbegovića i Čovića (VIDEO)

U Tužilaštvu BiH danas bez odgovora - da li se juče formirani predmet u okviru kojeg su na saslušanje pozvali Milorada Dodika odnosi na neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

U Ustavnom sudu BiH rečeno nam je da nisu dostavili Tužilaštvu BiH rješenje o neizvršenje te odluke, što znači da Tužilaštvo nije moglo ni da djeluje. Od osnivanja Ustavnog suda BiH, 23 odluke uopšte nisu sprovedene, a Tužilaštvo BiH do sada nikada nije reagovalo. U odbranu Milorada Dodika danas je stao ni manje ni više nego ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Tužilaštvo BiH ne zna zbog čega je pozvalo na saslušanje Milorada Dodika. Glavni tužilac tvrdi zbog sprovedenog referenduma, a njegov portparol, zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike. Razjašnjenje iz Tužilaštva BiH nismo dobili.

- Tužilištvo BiH nema osnova za sprovođenje i pokretanje istage jer nije učinjeno krivično dijelo - kaže advokat Milan Petković.

Ustavni sud BiH tek se u petak izjašnjava o izvršenju svoje odluke iz novembra prošle godine, što znači da se bh. Tužilaštvo istrčalo s formiranjem predmeta.

- Nismo mogli poslati kada nije ni doneseno, o tome se tek odlučuje na ovoj sjednici. Јa ne znam da li će sud zaključiti da li je izvršeno ili nije, dakle ne postoje nikakvo rješenje o neizvršenju, ništa nije ni poslato - kaže Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Bez sumnje, Goranu Salihoviću se žurilo. U želji da se dopadne bošnjačkim političarima i da spriječi gotovo sigurnu suspenziju u narednim danima, pozvao je na saslušanje Milorada Dodika.

Neočekivano, podrška predsjedniku Srpske stiže od najžešćeg kritičara. Dragan Mektić poručuje Salihoviću da bi prvo trebalo da procesuira one koji nisu sproveli odluke o konstitutivnosti Srba u kantonima FBiH.

- Dodik je zadnji koji treba biti procesuiran zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, zato što prije njega treba procesuirati sve one koji do sada nisu ispoštovali odluke Ustavnog suda u vezi sa izborima u Mostaru, gdje bi trebalo procesuirati Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića - rekao je Mektić.

Mektić negira da je Bakir Izetbegović od njega i SIPE tražio da spriječe referendum i pohapsi glavne organizatore, kako piše Sputnjik.

Ipak, ranijom izjavom da će SIPA privesti predsjednika Srpske ako se ne odazove pozivu Tužilaštva BiH ostavlja sumnju.

Direktor SIPA Perica Stanić se ne oglašava iako je upravo On taj koji bi trebalo da provede eventualni nalog Tužilaštva BiH o privođenju zvaničnika Srpske.