latinica  ћирилица
27/09/2016 |  17:13 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

U Beogradu skup "Republika Srpska - između rata i mira"

U Beogradu će sutra u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje biti održan skup "Republika Srpska - između rata i mira" na kome će se sagledati situacija u BiH, koja je najopasnija od zaključenja dejtonskog mira do danas, rekao je direktor Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelković.
Beograd - Foto: ilustracija
BeogradFoto: ilustracija

"Neki revizionistički faktori, koji žele da ponište Dejton i da vrate stanje na ono koje je postojalo pre Dejtona sada su krenuli u oštru ofanzivu. Ta ofanziva je usmerena prema Republici Srpskoj, ali i prema rukovodstvu Srpske, odnosno prema Miloradu Dodiku, zato što efikasno brani njene interese", rekao je Anđelković.

On je ocijenio da takvi nasrtaji koji se sada dešavaju, odnosno prijetnje i likvidacijom, hapšenjima i progonima, mogu da gurnu cijelu BiH u veliku nesreću - i građane Republike Srpske i građane Federacije BiH.

Anđelković je naveo da će se na skupu okupiti grupa analitičara, koja će sagledati iz raznih uglova svu problematiku aktuelne situacije u BiH i usvojiti jednu vrstu apela.

"Mi želimo na skupu da apelujemo i na muslimane u BiH da ne rade nešto što će i njima doneti nesreću, da ne pokušavaju da izazovu sukobe stvaranjem takvih ekscesnih mogućnosti kao što je ugrožavanje bezbednosti predsednika Republike Srpske", rekao je Anđelković.

On je naveo da se na građane Srpske želi apelovati da ostanu jedinstveni i da se ne dijele, te da nikakve partijske strasti ne stavljaju iznad interesa Republike Srpske jer, kako je naveo, "nema te snage koja može nju da ugrozi ako postoji srpsko jedinstvo".

"Konačno, želimo da apelujemo na Beograd da čvrsto stane iza Republike Srpske. Nema mesta bilo kakvim kalkulacijama. Republika Srpska mora da se brani jednako kao i Srbija. Dužnost je Beograda da tako postupa. Zato želimo sutra da apelujemo na vlasti u Srbiji da shvate Republiku Srpsku na pravi način i da je brane isto kao što bi branili Beograd ili bilo koji deo same Srbije", poručio je Anđelković.

Na skupu će, osim Anđelkovića, govoriti i predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski, analitičar i glavni urednik internet portala "Vidovdan" Branko Radun, glavni urednik internet portala "Novi standard" Željko Cvijanović i publicista Dragan Kolarević.

Učestvovaće i politički analitičar iz Republike Srpske Anđelko Kozomora, književnik i istoričar fonda "Aleksandar Nevski" Radovan Kalabić, glavni i odgovorni urednik nedjeljnika "Novosadski reporter" Milorad Bojović i saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Mitko Arnaudov.