latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:35 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Prnjavor: Boračka zgrada - u selu ili u gradu (VIDEO)

Život u selu ili gradu? Pitanje je ovo koje si svakodnevno, unazad pet godina postavljjau porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske, kao i ratnih vojnih invalida, koje su smještene u jedinoj zgradi predviđenoj za ovu osjetljivu kategoriju.
Boračka zgrada u Prnjavoru - Foto: RTRS
Boračka zgrada u PrnjavoruFoto: RTRS

Zbog ovog problema tražili su od nadležnih da reaguju, ali za sada neuspješno. Od opštine Prnjavor i za nas samo štur odgovor - kada bude novca i problem će biti riješen.

Iako je Vlada Srpske obezbijedila finansijska sredstva za ovu stambenu jedinicu, radovi ni poslije pet godina nisu u potpunosti završeni. Parkinga skoro da i nemaju, a otpadne vode koje se iz cijelog naselja slijevaju pod prozorima, nimalo ne olakšavaju život.

- Ljeti ne možemo otvoriti prozore od komaraca i drugih insekata, a o neredau i nečistoći da vam i ne govorim - kaže Mira Јakšić, supruga poginulog borca Vojske Republike Srpske.

- Hodamo u gumenim čizmama, u opancima. Mi ne možemo kao narod nositi cipele. Kažu da smo u gradu – mi smo u selu, -ogorčeno priča Nada Rujević.

Od 2011. godine od kada su se uselili u boračku zgradu u Prnjavoru, porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske, kao i ratnih vojnih invalida ni danas nemaju uređen prilaz zgradi u kojoj stanuju.

Kažu da im ni grn ne može prići kad padne snijeg. Smatraju da je sramota da u ovakvim uslovima žive porodice, majke i očevi koji su izgubili svoje najmilije, ljudi koji su izgubili svoje dijelove tijela i invalidi koji nemaju pristup prilazu.

Iako su sa molbom da se ovi problemi riješe pokucali na nekoliko vrata nadležnih institucija, riješenja nema. Sa njihovim pitanjem i mi smo se uputili ka načelniku opštine Prnjavor, i dobili sljedeći odgovor: "Vezano za priču o uređenju dvorišta zgrade u kojoj su smještene porodice iz boračke kategorije tj. boračke zgrade, obavještavamo vas da će dvorište biti uređeno u nekom narednom periodu, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu opštine."

Ipak, porodice kažu da sve ostaje samo na obećanju.

Iako u problemima, porodice koje su smještene u ovoj zgradi zadovoljne su sa krovom nad glavom koji im je Vlada Republike Srpske obezbijedila, jer kako kažu u suprotnom bi im osnovna egzistencija bila ugrožena.