latinica  ћирилица
27/09/2016 |  18:39 | Autor: SRNA

Apelacioni sud sutra odlučuje po žalbi Olivera Ivanovića

Drugostepeno vijeće Apelacionog suda u Prištini sutra bi trebalo da održi prvo ročište po žalbi odbrane predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića koji je prvostepenom odlukom suda osuđen na devet godina zatvora.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

Sjednica mještovitog sudskog vijeća, u čijem radu će učestvovati i jedan albanski sudija, zakazana je za 10.00 časova, a poslije više od pet mjeseci od izricanja prvostepene presude.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je Srni da odbrana očekuje da vijeće Apelacionog suda na ročištima objektivno procijeni sve dokaze, kako one koji štete optuženom, tako i one koji mu idu u prilog i da lično očekuje da će Apelacioni sud poništiti prvostepenu presudu i osloboditi Ivanovića.

On očekuje da će prije početka zasjedanja vijeća biti donijeta odluka o izuzeću albanskog sudije i da će vijeće sačinjavati trojica međunarodnih sudija, kako je to bilo i u prvostepenom postupku.

Zamjenik predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović rekla je Srni da je uvjerena, kao i Ivanovićeva porodica, prijatelji i saradnici da će Ivanović biti oslobođen jer je svima postalo jasno da je njegovo suđenje čist politički proces.

"Očekujemo da će veće Apelacionog suda ispraviti prvostepenu odluku kojom je lider Građanske inicijative osuđen na devet godina zatvora i da će sudsko veće uvideti da je ceo proces montiran, te da Ivanović nije počinio bilo kakvo krivično delo", rekla je ona.

Ivanović je osuđen za navodni ratni zločin počinjen nad Albancima tokom bombardovanja 1999. godine.