latinica  ћирилица
27/09/2016 |  19:32 | Autor: TANЈUG

Direktor FBI zabrinut zbog "terorističke dijaspore"

Direktor FBI DŽejms Komi izjavio je danas u Kongresu da su policija i obavještajne agencije i dalje veoma zabrinute zbog mogućnost da pripadnici ekstremističkih milicija iz Sirije i Iraka odu u druge zemlje kako bi vršili terorističke napade.

On je rekao da je broj Amerikanaca koji idu u Siriju da se bore za Islamsku državu znatno smanjen prošle godine, ali da će, kako takozvani kalifat bude uništavan, mnogi ekstremisti iz zapadnih zemalja koji su već tamo, napustiti region i početi da predstavljaju novu prijetnju.

"U narednih dve do pet godna biće formirana teroristička dijaspora kakvu nikada dosada nismo vidjeli", rekao je Komi u izlaganju pred Odborom Senata za unutrašnju bezbjednost i pitanja vlade, prenosi AP.

Pored Komija na sjednici posvećenoj pretnjama po nacionalnu bezbjednost 15 godina poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, govorili su i sekretar za unutrašnju bezbjednost DŽeh DŽonson i direktor nacionalnog Protivterorističkog centra Nikolas Rasmusen.

Rasmusen je rekao da pored ekstremista ID, vladu birnu i sposobnosti i ambicije Al Kaide i njihovih derivata.

DŽonson je rekao da su terorističke prijetnje evoluirale od napada kojima upravljaju terorističke organizacije do napada inspirisanim teroristima kojima bi mogli pribjeći pojedinci koji žive u SAD a koji su se sami radikalizovali.

Prema njegovim riječima, obavještajcima i policiji je teško da preduprede napade insipirsane terorizmom i napade koje organizuju teroristi jer o njima nema ili ima veoma malo informacija prije nego što se dogode.