latinica  ћирилица
27/09/2016 |  21:01 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Bijeljina: Otkrivena spomen ploča na Crkvi besmrtnih heroja (FOTO)

U bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović", otkrivena je spomen ploča na Crkvi besmrtnih heroja. Spomen-hram "Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih", proglašen je istorijskim spomenikom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.
Bijeljina - otkrivanje spomen ploče - Foto: RTRS
Bijeljina - otkrivanje spomen pločeFoto: RTRS

Ovo je prvi vojni spomen-hram u Srpskoj i prvi pravoslavni vojni hram sagrađen nakon Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Јugoslavije. Osim brojnih originalnih umjetničkih djela, ovaj hram, čuvar je i kopije Zakonika cara Stefana Dušana.

Spomen ploču kao svjedočanstvo o istorijskom pravoslavnom objektu od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, otkrio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, u prisustvu narodnih poslanika Srpske, prijatelja iz Rusije i mnogobrojnih građana.

- Knez Lazar je vodilja svima nama, pogotovo nama političarima, koji moramo da znamo da sila koja stoji ispred nas nikada ne treba da utiče na naše odluke nego sveti ciljevi koji branimo - rekao je Dodik.

Milorad Dodik u Bijeljini (Foto: RTRS)

Spomen-hram u Bijeljini ukrašavaju originalna umjetnička djela, koja imaju izuzetnu umjetničku i estetsku vrijednost. Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova je na sjednici 20.9.2016. godine uvrstio taj hram u Listu istorijskih spomenika od izuzetnog značaja za Republike Srpske.

- Istorija srpskog naroda je teška, mukotrpna samo zato što se borio za slobodu, da bude svoj na svome i da bude slobodan kroz vijekove - rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske.

Spomen-hram u Bijeljini čuva i uspomenu na Glavni štab Vojske Republike Srpske.