latinica  ћирилица
27/09/2016 |  22:16 | Autor: vecernjenovosti

Beogradski sajam knjiga - Susret s Persijom

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom dijelu Evrope, Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će biti održan od 23. do 30. oktobra.
Beograd: Sajam knjiga (arhiv) - Foto: SRNA
Beograd: Sajam knjiga (arhiv)Foto: SRNA

Gosti ovogodišnjeg, 61. Sajma biće velika književna imena - pisci Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Svejn Menensland, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas, Aleksandra Poter, Milenko Stojičić, Rumjan Ebert, Anton Holcer i Market Hajklova.

Pod sloganom "Knjige u ruke" predstaviće se više od 450 izlagača, od kojih je četrdesetak inostranih, a počasni gost manifestacije biće Iran, čiji će je ministar kulture Ali Јanati i svečano otvoriti. Predsjednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je da će u sajamskim halama svoje naslove izložiti oko hiljadu izdavača, a da organizatori očekuju oko 150.000 posjetilaca.

Ambasador Irana u Srbiji Madžid Fahim Pur rekao je da će sajam biti značajan za ostvarivanje kulturne saradnje dvije zemlje, između kojih će biti potpisan trogodišnji protokol o uzajamnoj saradnji.

Tokom sajma će biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski, u Јugoslovenskoj kinoteci će biti prikazano sedam iranskih filmova, biće potpisani sporazumi o prevođenju 20 knjiga sa persijskog na srpski i obratno i biće potpisan protokol o osnivanju Udruženja književnika Srbije i Irana.

Dr Mohsen Solejmani, ataše za kulturu Ambasade Irana, najavio je gostovanja iranskih "usmenih" pripovjedača, kao i pisaca na beogradskim fakultetima i okrugle stolove o prevođenju sa persijskog na srpski i obrnuto.

U sklopu sajma biće održane i izložbe "Šekspir i Servantes - 400 godina od smrti", izložba o Petru Kočiću, "Јasenovac, anatomija zaborava", "Negujmo srpski jezik", izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga Јaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića i tribine o evropskoj književnosti, srpskoj književnosti u domaćem filmu, novim srpskim pjesnikinjama i prevođenju jugoslovenske književnosti.