latinica  ћирилица
29/09/2016 |  13:23 ⇒ 30/09/2016 | 09:18 | Autor: RTRS

Održana javna rasprava o izboru hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH

U Ustavnom sudu BiH održana je javna rasprava o zahtjevu nekadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na izbor hrvatskih delegata u Dom naroda parlamenta FBiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Ljubić traži da Ustavni sud utvrdi neustavnost odredbi Izbornog zakona BiH nakon čega bi se moglo krenuti u izmjenu ovih odredbi koje se odnose na način popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno način izbora 17 hrvatskih delegata, koji je, prema Ljubićevoj ocjeni, sada diskriminatorski.

"Imali smo daleko veće povjerenje među narodima prije 2002. godine i nametanja amandmana na Ustav FBiH od visokog predstavika Volfganga Petriča koji su proizveli ove probleme. Kao primjer se može navesti Goraždanski kanton gdje sada živi 28 Hrvata, a u Posavini ih živi više od 40.000 i tu je statististički gledano 580 puta prekršeno načelo proporcionalnosti u izboru delegata, a tu je i primjer Srba kojih je vrlo malo u Zapadnohercegovačkom kantonu", kaže Ljubić.

On smatra da je riječ o pogrešnom pristupu, to da odredbe Izbornog zakona prema Petričevoj odluci propisuju da bar po jedan predstavnik nekog naroda mora imati zagarantovano mjesto u Skupštini Kantona čak iako nije dobio nijedan glas na izborima.

Navodeći da se mora voditi računa o proporcionalnom broju hrvatskih delegata u kantonima u odnosu na broj hrvatskog stanovništva u određenom kantonu i ukupan broj pripadnika hrvatskog naroda u cijeloj zemlji, Ljubić ističe da Ustav BiH podrazumijeva proporcionalnost u izborima i to da oni izražavaju volju naroda u biranju predstavnika, a ne da je to određeno zakonskom normom.

"Ustav FBiH se koristi za izbornu manipulaciju, jer se dešava da neko ko nije dobio nijedan glas Hrvata bude izabran u zakonodavno tijelo", kaže Ljubić.

On smatra da je riječ o kršenju Ustava BiH i međunarodnih konvencija.

Ljubić je pojasnio da se u većinskim bošnjačkim kantonima bira 35 delegata u Dom naroda u kojem se ukupno bira po 17 delegata iz sva tri naroda i sedam iz reda ostalih.

Ivan Vukoja, Јosip Merdžo i Bariša Čolak članovi su Ljubićevog tima koji je pripremio zahtjev za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona BiH.

"Neprihvatljivo je da neko crpi legitimitet iz drugog naroda, da mu se garantuje mjesto kao pripadniku određenog naroda u kantonu, a iz kantona kasnije i u Domu naroda, jer je to norma Izbornog zakona, a ne volja pripadnika naroda", kaže Vukoja.

Јosip Merdžo istakao je da je oko 60 odsto delegata u Domu naroda parlamenta FBiH neproporcionalno zastupljeno.

Predstavnika Parlamentarne skupštine BiH kao donosioca Izbornog zakona BiH nije bilo na javnoj raspravi na kojoj su učestvovali i predstavnici OHR-a, OEBS-a i akademske zajednice.

Sud će odlučiti o zahtjevu na nekoj od narednih plenarnih sjednica. Zahtjev Ljubića podnesen je Ustavnom sudu 20. septembra 2014. godine.

Izvor: SRNA