latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:19 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Beograd: Suđenje "crvenim beretkama" počelo ispočetka

Suđenje osmorici pripadnika rasformirane Јedinice za specijalne operacije /ЈSO/, optuženih za oružanu pobunu 2001. godine, počelo je ispočetka pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog promjene predsjednika sudskog vijeća.
Specijalni sud u Beogradu - Foto: TANЈUG
Specijalni sud u BeograduFoto: TANЈUG

Na početku suđenja pročitana je optužnica, a potom su se pripadnici ove jedinice poznatije kao "crvene beretke", među kojima je njen komandant Milorad Ulemek Legija, ponovo izjasnili da nisu krivi, dok će svoje odbrane moći, ako žele, ponovo da iznose u oktobru, kada se nastavlja suđenje.

Umjesto sudije Vladimira Vučinića, koji je zimus otišao u advokate, sada sudskim vijećem predsjedava sudija Dragomir Gerasimović, prenijeli su beogradski mediji.

Odbrana je danas protestovala što je došlo do zamjene sudija, jer je prethodno suđenje bilo gotovo u završnici i tražila da se ne ispituju neposredno ponovo svi saslušani svjedoci, već da se njihovi iskazi pročitaju.

Branioci su, takođe, predložili suočenje ranije saslušanih svjedoka - tadašnjih potpredsjednika Vlade Čedomira Јovanovića, ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, svjedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija.

O tim prijedlozima do sljedećeg suđenja izjasniće se tužilaštvo, a konačnu odluku o tome koji će se dokazi izvoditi ponovo, a koji ne, odlučiće sud.

Odbrana je, takođe, osporavala optužnicu, tvrdeći da se pripadnici ЈSO terete za djelo protiv države koja više ne postoji - SR Јugoslavije.

Tokom ranijeg suđenja svi optuženi u svojim odbranama tvrdili su da oni nisu izvršili pobunu, već da se radilo o protestu zbog izručenja haških optuženika braće Banović, u čemu ЈSO nije željela da učestvuje.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine ЈSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

"Takvim postupanjem Јedinice, bili su neposredno ugroženi bezbjednost i ustavni poredak zemlje", navodi se u optužnici.

Pored Ulemeka, optuženi za pobunu su bivši komadanti ЈSO Zvezdan Јovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih djela, među kojima je ubistvo premijera Đinđića.

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

Izvor: Srna