latinica  ћирилица
29/09/2016 |  15:44 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Četiri godine zatvora Crnogorcu koji je prevozio oružje za Pariz

Sud u Minhenu osudio je danas na četiri godine zatvora državljanina Crne Gore Vlatka Vučelića zbog prevoza oružja i eksploziva, koji je pronađen kod njega nekoliko dana prije prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu.
Crnogorac Vlatko Vučelić koji je prevozaio oružje za Pariz - Foto: Screenshot
Crnogorac Vlatko Vučelić koji je prevozaio oružje za ParizFoto: Screenshot

Vučelić /52/ je uhapšen tokom rutinske policijske kontrole u Bavarskoj 5. novembra, sedam dana prije terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, javio je AFP, prenose crnogorski mediji.

Sud je optuženog, koji ranije nije bio krivično kažnjavan, proglasio krivim za nezakonito posjedovanje i prevoz oružja.

U presudi se navodi da "nije dokazano da je namjeravao da dopremi oružje u Pariz uz puno znanje da se u tom gradu planira napad".

Policija je prilikom kontrole pronašla u njegovom "golfu" osam kalašnjikova, pištolje, dvije ručne granate i 200 grama TNT eksploziva.

Vučelić je na početku suđenja u Minhenu rekao da je znao da u kolima prevozi oružje, ali da nije imao pojma o tome da se planiraju bilo kakvi napadi.

Prema navodima optužbe, na navigacionom uređaju u njegovim kolima policija je pronašla predviđenu rutu puta koja je vodila do adrese u Parizu, a ista adresa pronađena je u kolima zapisana na papiru, kao i telefon kontakt osobe u Francuskoj.

Sud nije uspio da utvrdi ko je naložio dopremanje oružja i platio optuženom 2.000 evra za transport oružja.

Tužioci smatraju da je optuženi bio u potpunosti svjestan planiranih napada, iako nije pronađena nikakva direktna veza između njega i terorista iz Pariza, navodi AFP.

Izvor: Srna