latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:08 | Autor: RTRS

Mej ne zna šta da radi sa "Bregzitom"

Vlada premijera Velike Britanije Tereze Mej nema ideju šta da radi u vezi sa "Bregzitom" i Britaniji prijeti ozbiljna politička i ekonomska nesigurnost ako Vlada uskoro ne usvoji smjernice, rekao je britanski parlamentarac iz redova konzervativaca Kenet Klark.
Tereza Mej - Foto: Getty Images
Tereza MejFoto: Getty Images

Dan referenduma kada je izglasan "Bregzit“" zatekao je mnoge investitore i direktore uzrokujući najveće finansijke i političke turbulencije od Drugog svjetskog rata kao i najveći pad sterlinga u odnosu na dolar ikada u jednom danu.

Saveznici Britanije se plaše da će izlazak iz EU značiti prekretnicu u međunarodnim odnosima i oslabiti Zapad u odnosu na Rusiju i Kinu, kao i da bi to moglo da negativno utiče na slobodnu svjetsku trgovinu.

Tereza Mej je rekla da neće pokrenuti proces formalnog razdvajanja ove godine i da će ispregovarati dobru poziciju za Britaniju iako izbori sljedeće godine u Francuskoj i Njemačkoj mogu iskomplikovati pregovore.

Nekoliko puta je ponovila da "Bregzit znači Bregzit" i da Vlada želi da pregovara o boljoj poziciji prije formalnog zahtjeva za izlazak.

"Tereza Mej je imala nesreću da prezuzme Vladu u najgorem mogućem trenutku. Niko nema ni najmanju ideju šta se očekuje od nas", rekao je Klark.

Takođe je rekao da će Mej imati poteškoća da postigne dogovor sa ministrom spoljnih poslova Borisom DŽonsonom, ministrom za "Bregzit" Dejvidom Dejvisom i ministrom trgovine Liamom Foksom oko standarda za izlazak iz EU.

Izvor: Srna