latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:15 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Potkozarje: Pri kraju berba jabuka, voćari i radnici nezadovoljni (VIDEO)

U Potkozarju se privodi kraju ovogodišnja berba jabuka. Za razliku od prethodne dvije, ove godine i voćari i sezonski radnici nezadovoljni.
Berba jabuka - Foto: RTRS
Berba jabukaFoto: RTRS

Kasni mraz u aprilu u mnogim voćnjacima je uništio cjelokupni rod tako da je izostala potreba za angažovanjem većeg broja sezonskih berača.

Mileva Babić je među malobrojnima koja je ove godine uspjela da pronađe posao berača u gradiškom Potkozarju. Dnevnica je ostala ista, 30 KM, ali će berba trajati znatno kraće.

- Voljeli bi svi da je kao prošle godine, ali nije. Manje je radnika, ove godine nas je petoro, a prošle je bilo 20 - kaže Babićeva.

Kasni mraz 26. aprila štetu različitog obima je prouzrokovao na 1.800 hektara. Ove godine samo pojedini voćari su imali rod prve klase.

- Možda će 20 odsto roda, ali i to 20 odsto je jabuka lošeg kvaliteta i uglavnom se radi o robi za industriju koja ima jako nisku cijenu - ističe Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

U rodnim godinama u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske u prosjeku se ubere oko 55.000 tona jabuke. Pored velikog broja domaćih berača tada bude angažovano i oko 300 berača iz Srbije, a ove godine samo njih 10-tak.