latinica  ћирилица
29/09/2016 |  16:21 | Autor: RTRS

Priština: Pokušali oskrnaviti spomen-ploču nestalim novinarima

Nepoznate osobe pokušale su peti put srušiti spomen-ploču sa imenima kidnapovanih novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića postavljenu u blizini sela Zočište u opštini Orahovac, ali u tome ovog puta nisu uspjele, saopštili su Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije.


Ova novinarska udruženja najoštrije su osudila pokušaj rušenja ploče, koji se najvjerovatnije desio sinoć, i zatražili od nadležnih institucija na Kosovu i Metohiji da počinioci budu pronađeni.

U saopštenju ova dva društva navodi se da su nepoznate osobe pokušale da polome ploču peti put, ali u tome ovoga puta nisu uspjele.

"Ploča je iskrivljena i oskrnavljena, a oko nje se vide tragovi vozila", navodi se u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja.

Ova udruženja su tokom 2016. godine, na godišnjicu nestanka dvojice novinara na mjestu gdje su posljednji put viđeni, peti put postavili ploču na kojoj je na srpskom i albanskom jeziku pisalo: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari".

Udruženja ponovo traže od Euleksa i kosovske policije da konačno počnu da odgovorno rade svoj posao i obavijeste javnost šta su preduzeli kako bi bili pronađeni i kažnjeni kidnaperi novinara.

Zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović ocijenio je da je u pitanju vandalski čin, te zatražio od policije da otkrije ko je oštetio spomen-ploču nestalim novinarima.

"Vandali koji iz godine u godinu ruše ovu ploču koju novinari postavljaju u znak sećanja na svoje nestale kolege, verovatno se nadaju da se to može zaboraviti. Slavuj i Perenić jesu nestali, njih više nema, ali mi ih pamtimo i pamtićemo ih", saopštio je Stojanović.

Nakon nestanka Đure Slavuja i Ranka Perenića na Kosovu i Metohiji, do 2005. godine nestalo je ili ubijeno sedam srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Јedinstva" i dopisnik "Politike", otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavice.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Dio posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Mila Buljevića otela je OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbjegličkog centra u Prištini.

Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je u Prištini 9. septembra 2000. godine.

Momir Stokuća, foto-reporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista "Bota sot" Bekim Kastrati 2001. i Bardilj Ajeti 2005. godine.

Izvor: Srna