latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:03 ⇒ 30/09/2016 | 10:07 | Autor: RTRS

Odgovorni za nesprovođenje desetina odluka Ustavnog suda BiH još nisu saslušani (VIDEO)

Dok Ustavni sud ekspresno reaguje sutrašnjim izjašnjavanjem o nesprovođenju svoje odluke, koja se odnosi na Zakon o praznicima u Republici Srpskoj, postavlja se pitanje šta je sa 23 nesprovedene odluke ovog suda i 91 koja je samo djelimično provedena.
Neizvršene odluke Ustavnog suda BiH - Foto: RTRS
Neizvršene odluke Ustavnog suda BiHFoto: RTRS

Ko se oglušio o te odluke i da li je neko zbog toga odgovarao u Ustavnom sudu i Tužilaštvu BiH nije bilo moguće saznati. Ni to što stanovnici Mostara zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda ni nakon osam godina neće moći na izbore, izgleda, nije važno?

Uporan da sazna sudbinu svog oca Dušana ubijenog u Goraždu, Radmilo Leovac još iz 2008. ima presudu Ustavnog suda BiH, koja obavezuje goraždanske vlasti i institucije nadležne za traženje nestalih. No, u slučaju Leovca nije intervenisao OHR i strane diplomate, kao što su po istovjetnoj presudi u slučaju Avda Palića od Republike Srpske tražili formiranje komisije, a na kraju Palićeve posmrtne ostatke pronašli u Visokom.

- Ustavni sud je donio presudu i obavezao niže instance, ali na kraju sve je na čekanju - kaže Leovac.

Poput Leovca i brojni drugi apelanati iz Srpske, članovi porodica nestalih, poput porodica nestalih sarajevskih Srba, dobili su pozitivne presude Ustavnog suda, ali na kraju je na tome i ostalo. Po osnovu nekih presuda, na računima stoje i doznačena sredstva za izvršenje, a primjer su apelacije porodica nestalih iz pet opština Podrinja i Mostara.

Da li je zloupotrebljeno 618 hiljada KM upućenih na račun Međunarodnog instituta za nestale, preteče bh. Instituta, koji mu nije pravni nasljednik, Milutin Mišić, član Kolegijuma Instituta za nestale BiH ne zna, ali ukazuje na još jednu neizvršenu odluku Ustavnog suda BiH, verifikaciju centralne evidencije nestalih.

- Da je bilo volje i odgovornosti i ta bi odluka bila izvršena, a rok je istekao prije osam godina sa 30 odsto verifikovane evidencije - kaže Mišić.

Odgovornosti i volja izostali su i kod sprovođenja odluke o konstitutivnosti naroda u kantonima Federacije BiH.

- U četiri kantona u Federaciji se ne primjenjuje odluka o konstitutivnosti naroda i vlasti nisu primjenile odluku Ustavnog suda, niti su za to odgovarale - ističe Staša košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

A o broju predmeta koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH, za koje presude i ko su odgovorni - iz BH Tužilaštva odgovor sveden na jednu rečenicu. Kao da javnost ne zna da su se gomilale sve do posljednje, koja se odnosi na Zakon o praznicima Republike Srpske i mada se razmatra tek u petak, tužilaštvo se već pobrinulo da uputi poziv na saslušanje predsjedniku Srpske

- Neizvršene odluke okvirni su podatak, tačan podatak biće poznat idućeg mjeseca - kaže Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Nakon sjednica Ustavnog suda BiH najavljenih za 10. odnosno 26. oktobar, biće zanimljivo sagledati ko se i na koje odluke Ustavnog suda BiH oglušio. Mijan tvrdi, podaci će biti objavljeni na internet stranici Ustavnog suda BiH.