latinica  ћирилица
29/09/2016 |  19:16 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Navodnjavanje Trebinjskog polja (VIDEO)

Uskoro počinje gradnja sistema koji će omogućiti navodnjavanje 1.100 hektara obradivog zemljišta na području Petrovog i Trebinjskog polja.
Trebinjsko polje - Foto: RTRS
Trebinjsko poljeFoto: RTRS

Već je urađen glavni projekat, slijedi i obezbjeđenje novca. Sve se realizuje u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Hidreoelktrana na Trebišnjici i Voda Srpske.

Mješatnima Petrovog polja predstavljen je projekat, koji predviđa da se zatvorenim cjevovodom voda pumpa iz tunela koji vodi iz Goričkog jezera ka Hidroelektrani u Platu. Istovremeno, cjevovod će biti spojen i na rijeku Trebišnjicu, što bi riješilo problem suše u periodu kada je tunel prazan.

- Sve između te dvije tačke biće pokriveno vodovodnom mrežom - kaže Aleksandar Vujić, direktor direkcije za upravljanje sistemom HET-a.

Riječ je o kapitalnom projektu. Gradnja bi trebalo da traje 2-3 godine, a procijenjena vrijednost investicije je šest miliona KM. Ministarstvo će posredovati u dobijanju kredita Svjetske banke, koji bi trebalo da bude povoljan, jer će Hidroelektrane na Trebišnjici izdvojiti znatan dio novca. Povrtari i vinogradari zadovoljni.

Iz ministarstva je najavljena podrška i tamo gdje već postoje izgrađeni slični sistemi za navodnjavanje, a problem je njihovo održavanje.

- Mi smo inicirali izradu pravilnika za održavanje svih tih sistema u Republici Srpskoj, kako bi se znalo ko šta radi - kaže Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu.

Mještani šest sela Zavođa već su uveliko odmakli s radovima, a podrška ministarstva nije izostala.

Projektom navodnjavanja Petrovog polja konačno bi trebalo da bude riješen i problem zimskog plavljenja Mokrog polja, zbog čega su pojedina sela ovog područja često danima odsječena od putnih komunikacija.