latinica  ћирилица
29/09/2016 |  21:24 | Autor: RTRS

Čuveno Kuningovo djelo ponovo na aukciji

Apstraktna slika "Bez naslova XXV" čuvenog slikara Vilijema de Kuninga biće ponudjena na aukciji ove jeseni, a procenjuje se da može dostići cenu od više od 40 miliona dolara.
Apstraktna slika "Bez naslova  XXV" Vilijema de Kuninga (Foto: Christie's) -
Apstraktna slika "Bez naslova XXV" Vilijema de Kuninga (Foto: Christie's)

Aukcijska kuća Kristi prodala je istu sliku 2006. godine za 27, 1 milion dolara, što je bila rekordna cijena po kojoj je prodato neko delo savremene umetnosti.

Kristi predvidja da će živopisno Kuningovo delo postaviti novi rekord za apstraktni impresionizam.

Slikar američko-holandskog porijekla naslikao je čuveno djelo "Bez naslova XXV" tokom naleta kretivnosti sredinom 70-ih godina prošlog vijeka, kada je Kuning naslikao niz velikih slika koje su bile inspirisane pejzažima iz seljačkog zaseoka u istočnom Hemptonu i Springsu.

"Tokom 70-ih godina on je pronašao novu ljubav i u tome je pronašao inspiraciju, ali tome je doprinio dolazak u Springs gdje je dizajnirao i sagradio sopstveni atelje. Imao je fantastično svjetlo i bio je ludo zaljubljen", rekao je Bret Gorvi, zadužen za posleratnu i savremenu umjetnost u aukcijskoj kući.

"Bez naslova XXV" je jedna od Kuningovih najvećih slika, dimenzija 77 sa 88 inča.

"Slika ima nevjerovatno jedinstvo i cjelovitost, uprkos činjenici da je boja nanesena na toliko različitih načina", rekao je Gorvi.

Stručnjaci smatraju da je djelo nastalo u "najuspješnijem" periodu za slikara. To je bio fantastičan period stvaralaštva u kome je umjetnik naslikao neka od svojih najboljih djela. Slika je 2008. godine prodata privatnom kolekcionaru.

Rekord među Kuningovim delima drži druga slika iz 1977. godina koja je na aukciji prije nekoliko godina prodata za 32 miliona dolara.

Izvor: Beta