latinica  ћирилица
30/09/2016 |  09:35 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Kecmanović: Narod misli da Dodik ne treba da podmetne i drugi obraz

Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da narod u Republici Srpskoj ne misli da na šamare Srpskoj i Srbima njihov predsjednik Milorad Dodik treba da podmetne i drugi obraz zarad očuvanja "mira i stabilnosti u regionu", nego da vrati ravnom mjerom.
Nenad Kecmanović - Foto: RTRS
Nenad KecmanovićFoto: RTRS

Kecmanović u tekstu za "Politiku" navodi da narod Srpske ne misli da treba odbiti podršku Rusije zato što "Putinovo miješanje u odnose na Balkanu iritira Amerikance".

"Naprotiv, narod očekuje da predsjednik vrati ravnom mjerom, pa da od Ustavnog suda BiH zatraži da preispita 1. mart, koji Bošnjaci slave kao 'dan nezavisnosti BiH', a Srbe vrijeđa kao proslava secesije od SFR Јugoslavije", naveo je Kecmanović.

Iskustvo je, kaže on, pokazalo da takozvana međunarodna zajednica na ustupke ne odgovara kompromisom, nego uvijek novim zahtjevima, a na kraju još zapadni činovnici cinično komentarišu - "pa niste morali, iznenadili smo se kad ste pristali".

Podsjećajući da se Sud i Tužilaštvo BiH, koje je sprovelo istragu protiv Dodika, nigdje ne spominju u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Kecmanović ocjenjuje da poslije uspješno održanog referenduma o Danu Republike dva puta odogođeni referendum o pravosuđu očigledno treba što prije aktuelizovati.

On je dodao da Zapad veoma brine da bi moglo doći i do referenduma o secesiji, ali im ne pada na pamet da se Srbi brinu da bi nove apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koje bi podržale bošnjačke i strane sudije, mogle da dokrajče Republiku Srpsku.

"Na kraju, treba se uzdati u činjenicu da su Njemačka, Rusija, Srbija i Hrvatska zainteresovane da se sačuva mir i stabilnost u BiH, bez obzira na to što nije sigurno da to važi i za Bošnjake, pa i za Amerikance, koji ih u svemu podržavaju", navodi Kecmanović.

Uz ocjenu "da nije tragično, bilo bi komično", Kecmanović izražava čuđenje što je predsjednik Srpske Milorad Dodik pozvan na krivičnu odgovornost kao suorganizator referenduma, koji EU preporučuje članicama i koji se praktikuju širom svijeta.

On navodi i da je zanimljivo to što "prednost" nije dobio predstavnik Republike Srpske u vrhu BiH Mladen Ivanić, kao ni predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, ili poslanici koji su podržali referendum ili svih onih 99,9 odsto koji su glasali.

Kecmanović ocjenjuje da se narod u Republici Srpskoj naprosto "ne pali" na priču da je referendum izazvao probleme i ne prihvata antisrpsku bahatost visokog predstavnika, koji se ne oglašava kada islamske teroriste po BiH Izetbegović proglašava "bezazlenim hipicima".

On dodaje da se visoki predstavnik ne oglašava ni kada kamenuju premijera Srbije ili kada bošnjački akademik kaže da treba oružano napasti Republiku Srpsku, pa i kada bošnjački ratni general predlaže rat protiv Srpske ili predsjedavajući Predsjedništva BiH prijeti predsjedniku drugog entiteta da će završiti kao Gadafi, Husein i Milošević.

Izvor: Srna