latinica  ћирилица
30/09/2016 |  12:06 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH o izvršenju odluke o Zakonu o praznicima Srpske (VIDEO)

Ustavni sud BiH danas se izjašnjava da li je sprovedena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, tačnije njegov član 3b, nije u skladu s Ustavom BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Sjednica Ustavnog suda BiH je u toku. U slučaju da sudije zaključe da nije sprovedena odluka iz novembra prošle godine o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, Ustavni sud donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje, odnosno da sporna odredba neće važiti narednog dana od dana objave te odluke u Službenom glasniku.

Rješenje se, kao i u prethodnim slučajevima, dostavlja nadležnom tužilaštvu BiH. Zanimljivo da je bh. tužilaštvo već otvorilo istragu, iako rješenje nije ni stiglo iz Ustavnog suda BiH.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je da je u junu istekao rok koji je Ustavni sud BiH ostavio Narodnoj skupštini Republike Srpske da taj član Zakona usaglasi s Ustavom BiH. Iz Parlamenta Srpske odgovaraju da nisu mogli djelovati u pravcu izmjena Zakona o praznicima Republike Srpske sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara, a to je bilo 17. septermbra.

Vlada Republike Srpske priprema izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske, koje bi se mogle naći na posebnoj sjednici,ili redovnom zasjedanju Parlamenta, zakazanom za 11. oktobar.