latinica  ћирилица
30/09/2016 |  12:31 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Utvrđeni standardi ishrane za djecu od prve do šeste godine

Ministarstva prosvjete i kulture i zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo predstavili su danas u Banjaluci, nove standarde ishrane za planiranje jelovnika u predškolskim ustanovama za djecu od prve do šeste godine, te uputstvo kako ove standarde primjenjivati.
Banjaluka- Utvrđeni standardi ishrane za djecu u predškolskim ustanovama - Foto: SRNA
Banjaluka- Utvrđeni standardi ishrane za djecu u predškolskim ustanovamaFoto: SRNA

Ministarstvo prosvjete završava izradu pravilnika o načinu ostvarivanja ishrane, njege, preventivno-zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi koji se ne odnosi samo na pravilnu ishranu, nego i na zdravstvenu i socijalnu zaštitu djece i generalno povećanje kvaliteta usluga u predškolskim ustanovama.

Pomoćnik resornog ministra Radmila Kocić Ćućić istakla je da će primjena ovih dokumenata biti uslov za rad predškolskih ustanova u Srpskoj.

"Znamo da je ishrana važna ne samo za rast i razvoj nego i za stvaranje navika u ovoj dobi, ali i sprečavanje bolesti nastalih zbog nepravilne ishrane", rekla je Ćućićeva.

Pomoćnik ministra zdravlja Amela Lolić istakla je da su brojna istraživanja pokazala direktnu vezu između ishrane djece, ali i drugih uslova, u ranom rastu i razvoju i kasnije pojave masovnih nezaraznih bolesti.

Naglasila je da je poznata veza između ishrane ljudi i zaraznih bolesti, ali da savremena medicina potvrđuje da je nepravilna ishrana faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma i slično.

Koordinator aktivnosti u vezi s unapređenjem ishrane djece u predškolskim ustanovama u Institutu Dragana Stojisavljević rekla je da su se standardi pravilne ishrane i do sada primjenjivali u vrtićima u Srpskoj, ali da je novi dokument rađen u skladu sa najnovijim medicinskim saznanjima i prvi put nakon rata u BiH kao dokument sa jelovnicima.

Prema njenim riječima, primjena novih standarda u predškolskim ustanovama značila bi da se djeci, na primjer, neće više služiti paštete i viršle, nego zamjenski namazi od svježe ribe i piletine, te da će se uvesti više užina od svježeg voća umjesto sokova sa vještačkim šećerima i aditivima.

Ona je dodala da je neohopdno da se uz pravilnu ishranu djece u vrtićima djeca i kod kuće pravilno hrane.

"Standardi ishrane za planiranje jelovnika u predškolskim ustanovama za djecu uzrasta od prve do šeste godine - jelovnici i normativi" biće dostupni u svim predškolskim ustanovama u Srpskoj, te drugim ustanovama za vaspitanje, obrazovanje i brigu o djecu, te javno dostupan na internet stranicama nadležnih ustanova kako bi bio dostupan i roditeljima čija djeca nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i kako bi ga primjenjivali i kod kuće.

Ovaj dokument nastao je uz podršku Unicefa u BiH.

Izvor: SRNA