latinica  ћирилица
30/09/2016 |  15:16 ⇒ 01/10/2016 | 07:45 | Autor: RTRS

MUP Srpske podnio izvještaj protiv Orića zbog ubistva Bošnjaka (VIDEO)

MUP Republike Srpske Okružnom tužilaštvu u Bijeljini dostavio je Izvještaj o zločinima Nasera Orića nad Bošnjacima. Na više od 100 strana dokumentovana ubistva, silovanja, pljačke, nedozvoljena trgovina humanitarne pomoći. Oriću, kao vođi organizovane grupe od najmanje 20 saučesnika, na teret se stavljaju ubistva srebreničkih muslimana, pomaganje ubicama ili prikrivanje tih ubistava.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Optuženi ratni zločinac, iz vojske izbačeni vojskovođa, kolekcionar kradenog i otetog zlata, glavni blagajnik tajnih ratnih i poslijeratnih donacija, mešetar humanitarne pomoći u gladnoj Srebrenici, Naser Orić postao je sarajevski nacionalni brend.

Pred pravosudnim kompleksom usred Sarajeva, u kojem mu se sudi za ubistvo Srba, dočekuju ga i ispraćaju “majke i heroji Srebrenice“. A Orić zločin je činio i nad vlastitim narodom. Tako je zadokumentovao MUP Srpske.

- Centar javne bezbjednosti Bijeljina je u saradnji sa Okružnim tužilaštvom vodio istragu i podnio izvještaj protiv Nasera Orića za ubistva, silovanja, pljačke pripadnika bošnjačkog naroda, kaže ministar policije Srpske Dragan Lukač.

Osim Orića, na spisku osumnjičenih za ubistva muslimana Srebrenice, još i Suljo Hasanović,Hakija Meholjić, Hamdija Fejzić i drugi.

- Po njegovom naređenju izvršeno ubistvo jednog oficira ЈNA bošnjačke nacionalnosti koji je došao u Srebrenicu i stavio se njima na raspolaganje, ali prema nekim istragama i izjavama svjedoka, on je bio neka konkurencija koju je Naser Orić htio da eliminiše, dodaje Lukač.

Nezvanično, riječ je o Nurifu Rizvanoviću ratnom komandantu 16. muslimanske brigade. Pod optužbom da sarađuje sa Srbima i da je poslat kao hrvatski špijun, u Kamenici nadomak Konjević polja, uhapšen je i kamenovan u novembru 92. godine. Ubistvom Rizvanovića i još nekolicine Srebreničana, prije dvije decenije bavio se i muslimanski AID u tajnoj operaciji “Guber“. U dosijeu sa više od 1.500 stranica Naser Orić ili “Vezir“ iz Gubera bio je centralna ličnost.

-"Rizvanovića su uhapsili Naser Orić, Hamed Salihović i Nedžad Bektić. Sa njima su bili Bekir Avdić i Sabahudin Muhić zvani Mrki. Pored Rizvanovića, maltretirani i tučeni su Mirsad Kavazbašić koji je kasnije nestao, njegova supruga Naira, Omerović Azem te Fuada Omerović koja je takođe nestala.Mehmedović Kemo, sin Mustafe, izvršio je ubistvo dva lica krajem 1992. godine, poslije čega je helikopterom prebačen u Tuzlu uz posredovanje Nasera Orića, a odatle je otišao u Austriju.“

-“Na lokalitetu Kapetanova Ćuprija ubijen je Hamed Salihović tada načelnik SЈB Srebrenica. Teže je ranjen Ibran Mustafić.Na njih su pucala tri pripadnika vojske, zbog međusobnog sukoba civilnih i vojnih vlasti u Srebrenici.“

I nasljednik ubijenog Salihovića, Hakija Meholjić, pred AID-ovcima u Tuzli, svjedočio je 1995. o ubistvima, silovanjima, švercu humanitarne pomoći. Dvije decenije kasnije, škrt je na riječima.

- Bilo je krivičnih djela pljačke, ubistava, bavljenja prostitucijom, nema šta nije bilo, kaže Meholjić.

Ibran Mustafić, bilježničar Srebreničkog “Planiranog haosa“, i sam žrtva dva neuspjela atentata Orića i Orićevaca, ranije je govorio o najmanje 40 likvidacija unutar navodne enklave. I Oriću neposlušni, i zbog toga smijenjeni oficir Huso Sahilović. Orić je bio kaže sit komandant gladne vojske, glavni blagajnik nepodijeljenih donacija i gospodar Srebreničke pijace na kojoj se po enormnim cijenama prodavala pristigla humanitarna pomoć.

O mračnjaštvu ratne srebreničke kotline, o “Veziru“ Oriću odnosno Podrinjskom Caci, njegovim saučesnicima u zločinima nad vlastitim narodom i zarobljenim Srbima, i u sudnicama i van njih, nove stranice se otvaraju.

A mnogo ih je. I ne idu u prilog bošnjačkom “nacionalnom brendu“ niti srebreničkim herojima sa lažnim oreolom!